blog

Carnaval verbindt

bouwbreed Premium

Carnaval verbindt
Suzanne van de Kerk

Volgende week barst in het zuiden van het land het traditionele carnaval weer los. Beelden van feestvierende mensen die met elkaar veel plezier hebben, gaan de media in. Lekker gezellig. Het carnaval is in de tiende eeuw ontstaan met als doel samen nog even wat vlees (carne) te eten voor de tijd aanbrak van bezinning en je te beperken tot het minimale.

Inmiddels is het uitgegroeid tot een feest waarin mensen zich vrolijk uitdossen en in optochten door de stad begeven. Het carnaval verbindt. Niet alleen jong en oud, maar ook alle rangen en standen en het geeft ook nog eens veel plezier.

Saamhorigheidsgevoel

Laten we eerlijk zijn, het is ook geweldig om een paar dagen uit de ban te springen. Aandacht hebben voor de ander, samen wat eten en drinken en je vooral voor even iemand anders te wanen. Hoe leuk is dat? Tijdens het carnaval denk ik altijd weer dat we dat saamhorigheidsgevoel op de een of andere manier ook in het dagelijks leven zouden moeten weten vast te houden.

Daarmee bedoel ik niet dat we straks elke dag verkleed naar het werk moeten gaan. Hoewel, soms bekruipt mij wel eens het gevoel dat partijen zich achter een masker verschuilen. En dat komt de transparantie niet ten goede. Juist in de huidige samenwerkingen is geen plek meer voor dubbele agenda’s. Je moet van elkaar op aan kunnen. Je bent met elkaar iets aan het bouwen dus moet je ook op elkaar kunnen bouwen.

In de ander verplaatsen

Het carnavalsgevoel vasthouden zit wat mij betreft meer in de wil je in de andere partners te verplaatsen. Of nog beter, door eens met elkaar van rol te verwisselen. Door met de ogen van de ander naar het project of de opgave te kijken, zie je je eigen inbreng veel scherper. En dat komt het uiteindelijke resultaat altijd ten goede. Een investering in een goede samenwerking is bijvoorbeeld ook om voorafgaand aan een project met het hele team een hapje en drankje te doen. Je leert elkaar op een informele manier beter kennen. Samenwerken gaat namelijk ook over de mens achter de professional en via een informele kennismaking maak je pas echt verbinding.

Volgende week veel plezier en alaaf

Bart Hendriks
Algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel