blog

100 procent percentagevrij

bouwbreed Premium

100 procent percentagevrij
Suzanne van de Kerk

Percentages horen bij aanbestedingen, zo lijkt het. Maar eigenlijk zitten ze vooral in de weg. Vaak zijn ze te hoog. 10 procent bankgarantie: disproportioneel. 10% SROI: disproportioneel. En in andere gevallen zijn ze te laag. Zo heeft 10% kwaliteit bij een EMVI aantoonbaar nauwelijks enige invloed.

Maar de ellende met percentages zit nog een slagje dieper. Op het eerste gezicht is een percentage duidelijk. Maar schijn bedriegt. Percentage van wat? Neem SROI. Een percentage van de inschrijfsom, van de omzet, van de loonsom, dat laatste inclusief of exclusief werkgeverslasten. Het levert allemaal andere bedragen op. Bedragen ook die voor elke inschrijver anders zijn. En zie daar een haakje voor inschrijvers om creatief te worden. En niet op de goede manier. Een vaste opgave – in euro’s of concrete kandidaten – is tenminste helder en voor iedereen hetzelfde.

Bij EMVI-wegingen lopen schijn en werkelijk nog verder uiteen. De Commissie van Aanbestedingsexperts kreeg recentelijk te oordelen over een gevalletje 80% prijs, 20% kwaliteit. Maar wie de formule langer dan twee tellen bekeek, kon zien dat de kwaliteit uiteindelijk maar voor 7,5% het verschil kon maken. In een eerder geval legde de Commissie de grens bij ‘tenminste 10% kwaliteit’. In deze zaak – een traditioneel contract – was 7,5% op het randje. Maar niet onmogelijk. Juridisch mag het. En dus is er weer een percentage dat we vaker gaan tegenkomen. Ook al heeft het totaal geen zin.

Ondingen zijn het dus, die percentages. Tijd voor een keurmerkje misschien? ‘Deze aanbesteding is 100% percentage-vrij!’ In zo’n mooie stempel met een fris kleurtje. Gaat de praktijk zeker ten goede komen!

Reageer op dit artikel