blog

Woondromers

bouwbreed Premium

Woondromers

Wie wil er nu niet wonen in een Nul-op-de-meterwoning, op dezelfde locatie, zonder extra woonkosten en dat ook nog in een aantal dagen geregeld? Architect en bedenker van dit concept, Harold van de Ven, ging hiermee naar de volkswijk Kruiskamp in Den Bosch. Daar verzamelde hij tientallen enthousiaste reacties.

In Noord-Brabant werd in juli 2015 een deal gesloten om in de komende drie jaar 1000 bestaande woningen tot Nul-op-de-meter te renoveren. Honderdelf partijen ondersteunen deze deal en zorgen voor de betaalbaarheid, aantrekkelijkheid én beschikbaarheid van dit renovatieaanbod. In Brabant houden we nu eenmaal van aanpakken.

Echter, deze gemeenten, provincie, woningcorporaties, bouwwereld hebben wel de hulp van de rijksoverheid nodig. Niet direct voor subsidies, maar om wettelijke kaders aan te passen waardoor een grootschalige aanpak ook daadwerkelijk kan worden uitgerold. Alleen al in Brabant moeten we vanaf 1 januari 2018 100 woningen per dag naar Nul-op-de-meter renoveren om in 2050 de bestaande woningvoorraad energieneutraal te hebben. Interventies in bijvoorbeeld de flora en faunawetgeving en welstandtoetsing zijn nodig om de eerste projecten door de koplopers te laten uitvoeren. Gemeenten als Sint-Michielsgestel en Den Bosch nemen zelf actie door wat free zones in te stellen voor koplopende particulieren.

040Energie hield onlangs in Eindhoven een klimaatavond. De zaal zat vol particuliere huiseigenaren die met Nul-op-de-meter willen beginnen. Ik vertelde over de motie in de Tweede Kamer om te onderzoeken of gebouwgebonden financiering Nul-op-de-meter renovaties kan stimuleren. Dat ik ervoor pleit om in Brabant met de eerste pilots te beginnen deed de stemming alleen maar stijgen. Het is duidelijk, de eerste woondromers die Nul-op-de-meter innovaties omarmen wonen in de slimste regio van het land.

Peter Linders
Kwartiermaker Stroomversnelling Brabant

 

Reageer op dit artikel