blog

Haal de broekriem maar uit de kast

bouwbreed

Haal de broekriem maar uit de kast
Suzanne van de Kerk

Na tsuer sal ick ontfanghen Van Godt, mijn Heer, dat soet, Daer na so doet verlanghen Mijn vorstelick ghemoet. Dit bij het gros der Nederlanders volstrekt onbekende negende couplet van het Wilhelmus geeft het gedachtegoed van mening aannemer weer ten tijde van de economische crisis. Na zeven magere jaren eindelijk zeven vette, nietwaar.

Nou, vergeet het maar. De Rabo-economen Björn Giesbergen en Maartje Wijffelaars doen hun uiterste best uw humeur weer te verpesten. Haal de broekriem maar vast uit de kast, u zult hem volgend jaar al nodig hebben. Beide economen komen met het verhaal dat na jubeljaar 2016 met 5 miljard lastenverlichting zure bezuinigingen in 2017 zullen volgen. Hun redenering is simpel. Het structurele tekort is te hoog en beweegt ook nog eens de verkeerde kant op. Dat zal ons voor 2017 weer het gramschap van de Europese Commissie opleveren alsmede de eis wat te doen aan het tekort. Dat betekent dus bezuinigen.

Nu is dit verhaal om twee redenen niet te vertrouwen. In de eerste plaats komt het van de Rabobank, een van de banken die betrokken is geweest bij de manipulatie met Euribor- en Libor. Wellicht is dit verhaal van de Rabobank dan ook wel manipulatie. En in de tweede plaats is 2017 een verkiezingsjaar. Het kabinet zal er dus alles aan doen om niet te hoeven bezuinigen. Althans niet voor de verkiezingen. Dus de begroting voor 2017 zal hoogstwaarschijnlijk een voortzetting van het gejubel worden om maar zieltjes te winnen. Bij de Voorjaarsnota 2017 zal het stemvee vervolgens weer genadeloos gepakt worden.

Nu pleit iets anders echter weer tegen de gedachte dat het allemaal onzin is. Een eerbiedwaardig instituut als de Wereldbank voorspelt nu dat de wereldeconomie in 2016 naar verwachting minder sterk zal groeien dan eerder gedacht. Onder meer de afzwakkende groei van de economieën van veel opkomende markten zitten groei in de weg. Met name de groeivertraging in China laat zich voelen evenals problemen in Rusland en Brazilië. Volgens het instituut zal de wereldwijde groei in 2016 uitkomen op 2,9 procent, van een geschatte 3,3 procent in juni. In 2015 groeide de wereldeconomie met 2,4 procent. Dat is minder dan de voorspelling van 2,8 procent in juni en ook minder dan een jaar eerder toen er een groei van 2,6 procent werd gemeten.

Dit hoeft ook niet waar te zijn. Zoals bekend zijn economen immers meesters in het voorspellen van het verleden, maar komt hun zicht op de toekomst niet uit boven dat van wichelroedelopers en astrologen. Het enige vervelende is dat hele volksstammen zich wel laten beïnvloeden door de voorspellingen. Dat wordt dan een kwestie van self fullfilling prophecy. De consumentenbestedingen zakken in waardoor de economische groei inzakt. Mijn advies is dan ook om de broekriem maar bij de hand te houden. Je weet nooit wanneer je die moet aanhalen.

Follow me on twitter @ferryheijbrock

Reageer op dit artikel