blog

Een Minister van Schoonheid

bouwbreed

Een Minister van Schoonheid

Toen ook Neprom-voorman Jan Fokkema zich tegen de kustbebouwingsplannen van Minister Schultz van Haegen keerde, was ik een beetje van slag. Je zou immers verwachten dat de projectontwikkelaars blij zijn met de kansen die ze kregen. De wereld wordt er niet overzichtelijker op als ook de partijen die ik in het hokje ‘voor’ had gestopt, ‘tegen’ blijken te zijn en oproepen de schoonheid van de kust te behouden.

En juist dat raakt de kern van de discussie: schoonheid. Wat me het meest ergerde aan de kustbebouwingsplannen is het gemak waarmee iets dat goed geregeld is te grabbel werd gegooid.  

Ooit was dat dat anders. Ooit hadden we een minister die vocht tegen verrommeling. Maar met de crisis is ‘Mooi Nederland’ in het kastje ‘luxe producten’ gezet en is schoonheid bijzaak. Ja, er worden momenteel prachtige stations opgeleverd en Rotterdam heeft met de Markthal van MVRDV een internationale trekker, maar dat zijn resultaten van oud beleid. Telt dus niet. Vanaf heden wacht ons de sombere middelmaat.

Niet alleen jammer, ook bedreigend voor onze welvaart. Want schoonheid wordt de komende decennia belangrijker dan ooit. In een mooi betoog in het tijdschrift Wired stelt designer Stefan Sagmeister dat in 2016 schoonheid weer een functie in het ontwerp heeft. Daar heeft hij als eigenaar van een ontwerpstudio ook alle belang bij, maar zijn argumenten zijn wel overtuigend. In een wereld die steeds complexer wordt, en waarin we worden overladen met informatie, is schoonheid letterlijk een onderscheidend vermogen, stelt hij. En bepaalt het welk product we kopen, in welk restaurant we eten, waar we werken, in welke stad we willen wonen. Zeker in onze huidige tijd, waarin we alles altijd en overal kunnen doen, wordt schoonheid letterlijk een unique selling point.

En laten we als Nederland daar nu een mooie traditie in hebben. Laten we nou een van de landen zijn die al eeuwenlang mooie dingen maakt en daar om bekend zijn. Wij worden in het buitenland nog steeds gezien als dat rare land waar vanuit unieke experimenten de meest prachtige dingen worden gerealiseerd. Praat met Duitse of Engelse vakgenoten en ze kijken verlekkerd naar onze ontwerptraditie. Waarbij de A2 tussen Utrecht als Amsterdam als hoogtepunt wordt genoemd: een land dat zijn snelwegen zo mooi ontwerpt, moet wel een goed land zijn.

Daar kunnen we dus enorm van profiteren. Dagelijks denken multinationals over de hele wereld na over hun vestigingsbeleid. Daarbij speelt de kwaliteit van leven een belangrijke rol. In welke omgeving komen de dure topkrachten het beste tot hun recht? Waar hebben ze het naar hun zin? Waar willen ze zijn? Daarin zijn we vaak een middenmoter. Op veiligheid scoort Zwitserland beter, Engels kunnen ze ook best goed in Londen, voor cultuur is  Wenen the place to be, klimaat: zo’n beetje elke stad rond de Middellandse Zee.

Maar wij zijn wel het mooiste land om te wonen. Met de aardigste mensen, dat ook, maar vooral het mooiste land. En daarom we hebben een minister nodig om dat te behouden. Schoonheid is van landsbelang.

Reageer op dit artikel