blog

De verschrikkelijke Bouwcampus

bouwbreed

De verschrikkelijke Bouwcampus

‘Nieuwe bouwcultuur binnen handbereik’ las ik deze week boven een artikel van Cobouw. Het lijkt te mooi om waar te zijn…

Het desbetreffende artikel ging over de Bouwcampus. De deuren van de beoogde broedplaats voor bouwinnovatie en cultuuromslag gaan op 13 januari ‘officieel’ open. Twee ‘zwaargewichten’ zijn daar voor nodig: minister Blok en minister Schultz.   

U kunt vast niet wachten. Co-creëren in het co-creatielab met Rijkswaterstaat-baas Jan Hendrik Dronkers. Hele middagen kennis delen. Samen spijkeren aan een cultuur van goed fatsoen. Tien keer leuker dan de Efteling, hoewel dat sprookjespark voor mij nog altijd een bron van inspiratie is.  

ProRail doet mee. Rijkswaterstaat participeert.  Gemeenten. Netwerkclubjes. Bouwers. De Bouwcampus die virtueel al langer bestaat, telt naar verluidt 175 partners. Is dat veel? Wel als u op Vlieland net een vereniging bent begonnen voor viervingerige volleyballers. Maar in de bouwsector zijn duizenden opdrachtgevers en aannemers actief.

Oké, oké. Wat niet is, kan nog komen. Ook u kunt partner worden.

Wat de Bouwcampus biedt?

‘U krijgt een podium voor uw succesverhalen’
‘U krijgt persoonlijke uitnodigingen voor besloten activiteiten en bijeenkomsten, waaronder de masterclasses’
‘U wordt als eerste op de hoogte gehouden van maatschappelijke opgaven die worden geïnitieerd door de Bouwcampus’ 

En, nu komt het.

‘U mag het partnerlogo gebruiken’  

Je moet ergens beginnen. Al het moois begint klein. Een gebouw met een steen, een brug met een schop , een Willy Wortel-uitvinding met een onbezoedeld hersenspinseltje van een dikwijls dwaze dwarsdenker… 

Wat je dus wilt, is een bouw vol dwarsdenkers die grenzen blijven verleggen. Precies daarom geloof ik niet in de Bouwcampus. Ja, u bent overgeleverd aan overheden en andersom. En ja, de Bouwcampus rekent af met een overschot aan bouwkennisclubjes.

Innovatie moet je echter niet willen institutionaliseren. En dacht u echt dat de Bouwcampus leidt tot een andere bouwcultuur. Wat werd u wijzer van Vernieuwing Bouw, de Regieraad en het Bouwteam van oud-minister Spies? Prijsvechten?   

Ik lees het nog een keer. Het staat er toch echt. Een cultuuromslag is binnen handbereik. Eerst zien, dan geloven. De Bouwcampus is een oud heilig huisje met een nieuw likje verf. Staat metafoor voor een beeldenstorm zonder gesneuvelde beelden. Houdt kortweg de oude cultuur (van elkaar vasthouden en dan komt het vanzelf wel goed) juist in stand.

Misschien zit ik er wel helemaal naast. Ik hoop het zo. Ik hoop het zo. Ik ben ten slotte ook maar een dwarsdenker. En ik gun u zoveel meer dan nietszeggende frasen op papier.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels