blog

Bouwvakkers in ruitjesblouse en architecten met een bril

bouwbreed

Bouwvakkers in ruitjesblouse en architecten met een bril

Dokters op foto’s lijken erg op elkaar, maar niet op echte artsen. Tot die conclusie komen Nijmeegse onderzoekers nadat zij honderden stockfoto’s onder de loep namen. Hoe staat de bouwprofessional er eigenlijk op? Een inventarisatie.

 

Installateurs die lachend een beveiligingscamera ophangen, bouwvakkers die elkaar met werkhandschoenen aan de hand schudden en architecten die met een rol papier onder hun arm ergens naar wijzen.

 

Nee, wie in de beeldbanken van veelgebruikte stockfoto-leveranciers zoekt naar bouwfoto’s krijgt weinig verheffende beelden. Bouwvakkers zijn bijvoorbeeld bijna altijd mannen, tenzij schaars gekleed. Ze zijn een jaar of dertig, hebben een ruitjesblouse (of hemd?) aan, kijken lachend in de camera en dragen een houten balk op hun schouder.

Ook de beelden die ik van architecten tegenkwam zijn erg… typisch. Vaak gaat het om knappe bebrilde mannen van middelbare leeftijd, regelmatig met een baard. Als we stockfoto’s mogen geloven, kijken architecten als er een foto van hen genomen wordt in gedachten verzonken het beeld uit. Ze hebben altijd een pen, tablet of opgerold stuk papier in hun hand. Wie goed zoekt, kan trouwens behoorlijk wat foto’s van vrouwelijke architecten in de online fotocollecties vinden. Met bril, dat dan weer wel.

 

En dan is er nog de veiligheid. Daar ontbreekt het nogal eens aan. Het merendeel van de bouwvakkers heeft geen of niet de goede kleding aan. Ook zijn er heel wat foto’s van steigerbouwers die onaangelijnd halsbrekende capriolen uithalen. De kans bestaat echter dat de foto’s van onveilig werkende vakmannen redelijk op de dagelijks praktijk lijken. Wie naar de ‘Bouwfoto’s van de Dag‘ van Cobouw kijkt, zal het opvallen dat onveilig werken blijkbaar nog aan de orde van de dag is.

Oké, dus bouwgerelateerde stockfoto’s zijn vaak een karikatuur. Wat maakt dat uit? Niet veel. Al kunnen mensen die werkzaam zijn in de sector “worden beïnvloed door foto’s met een slecht voorbeeld”. Althans, dat zeggen de onderzoekers die foto’s van medici bekeken. Ik zou zeggen: Denk goed na voor je een stockfoto gebruikt.

Naschrift: “Onze medewerker Michiel helpt u graag” onder een advertentie met een stockfoto is natuurlijk sowieso uit den boze, goede foto of niet. En toch gebeurt het regelmatig. Ook in de bouw.

Voor deze blog heb ik gebruikgemaakt van stockfotowebsites Pixabay, ShutterStock en 123RF.

Reageer op dit artikel