blog

Bouw kan vertrouwensbreuk NAM en Groninger herstellen

bouwbreed

Bouw kan vertrouwensbreuk NAM en Groninger herstellen

“Nee mevrouwtje, U komt niet in aanmerking voor een versterking. Dat ligt aan de nieuwe pga-kaart en het responsspectrum in de definitieve npr”, zei de schadespecialist namens het Centrum Veilig Wonen tegen mevrouw Jansen uit Groningen. Ze begrijpt er niets van. Kijk meneer de bouwdirecteur, hier ligt een kans voor u.

Als je wint, hebt je vrienden. Die wijsheid van Henny Vrienten en Herman Brood gaat helaas niet op in Groningen. Vraag dat maar aan de NAM.

Ergens heb ik het wel te doen met de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Al die argwanende Groningers. Wat de NAM ook doet, wat de NAM ook zegt, wat de NAM ook belooft, het is nooit goed. Minister Kamp zit in hetzelfde schuitje. Misschien terecht, maar dat terzijde.

“De vertrouwensbreuk zal nooit worden hersteld zolang de NAM het hier voor het zeggen heeft”, zeggen bewoners met scheuren in oude boerderijen en nieuwe huizen. Geef ze eens ongelijk: Niemand weet waar hij aan toe is. Hoezo 2000 euro schade? Waarom geen 4000? Bovenal ontbreekt het aan houvast.

Seismologische inzichten veranderen in Groningen sneller dan het licht. Het is een gigantische kenniskloof in de Hollandse wetenschap. Piet Paulusma die het weerbericht van het jaar 2190 voor Breukelen voorspelt. Zie dan maar eens als minister beleid te maken. Het goede antwoord bestaat kortweg niet. John Lennon zong het al: het leven is wat je gebeurt, terwijl je andere plannen maakt.

Je moet wat natuurlijk. Daarom is er hard gewerkt aan een Nationale Praktijkrichtlijn Aardbevingsbestendig bouwen, verbouwen en afkeuren. Wanneer kom ik in aanmerking voor een versterking? Hoe wordt mijn woning aangepakt? Het staat allemaal in deze richtlijn. Niet exact, je kunt er nog vele kanten mee op. De theoretische waarheid zaait onbegrip.

Wel of geen versterking? All-in, premium of light? Het hangt van veel factoren af. Zo speelt de pga-kaart met piekgrondversnellingen speelt een rol. Het responsspectrum (de mate waarin een gebouw reageert op de trilling, als ik het goed zeg) telt mee. De ondergrond, huidige staat van het gebouw, trillingstijd, de af te leggen afstand van een aardbevingsignaal… Je wordt er duizelig van.

Maar goed, de norm is er en komt in het Bouwbesluit. Het moet de Groninger enig houvast bieden. De kou is daarmee echter volstrekt niet uit de noordelijke lucht. Sterker nog, nu begint het! Waar? Bij u. Bij u, bouwer. U kunt Kamp, Alders en de NAM een hoop paracetamolletjes besparen.

Hoe? Door bruggen te slaan. Door de onbegrijpelijke aardbevingsnorm te vertalen naar innovatieve bouwconcepten. Door met een eerlijk product de boer op te gaan. Vertel u nieuwe klant wat hij krijgt en waar hij u op af kan rekenen. Stort mijn woning in na een aardbeving? Of heeft het dan nog restwaarde? Vertel hem de waarheid. Ook al heb je niet alle antwoorden, daar kun je dan eerlijk over zijn.  

“Lekker makkelijk”, hoor ik u denken. Gooi alle problemen maar over de schutting bij ons bouwers. Ik geef toe, U redt het niet met een cursus ‘hoe ga ik met boze bewoners om’. U kunt alle steun gebruiken.

Mijn advies? Bel Maxime Verhagen en laat hem appen met Hans Alders en Henk Kamp. Zorg dat zij u in het zadel helpen, opdat u de Groninger goed van dienst kan zijn. Want als Groningen ergens behoefte aan heeft, dan is het wel aan praktische oplossingen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels