blog

Betonnen bouwcultuur niet zomaar doorbroken

bouwbreed

Betonnen bouwcultuur niet zomaar doorbroken
Suzanne van de Kerk

Wat PSIBouw, Regieraad Bouw, Vernieuwingsplatform Bouw en Vernieuwing Bouw de afgelopen jaren niet is gelukt, komt mogelijk vanaf woensdag met de Marktvisie en de bijbehorende Bouwcampus alsnog van de grond: een gezonde sector met ruimte voor innovatie en slagkracht. Vanaf donderdag zijn de handtekeningen gezet, de feestjes gevierd en nieuwe piketpalen geslagen, maar dan moet het echte werk nog wel beginnen: buiten, in de keet en op kantoor.

Dat prijsvechten is toch voorbij, word mij alweer regelmatig gevraagd. Nu de markt weer enigszins aantrekt, lijkt alle ellende over duikgedrag en vechtcontracten op slag vergeten. De sector is echter nog lang geen gezonde bedrijfstak en de winstmarges nog bitter laag, maar door de crisis is het gevoel van urgentie diep doorgedrongen. De bouwcultuur moet anders, maar daarvoor zijn nog de nodige ingesleten patronen te doorbreken.

Met de Marktvisie en de Bouwcampus ligt een nieuwe weg open en zijn de contouren voor een nieuwe toekomst geschetst. De vraag is of de sector deze kans gaat grijpen of opnieuw uit de handen laat glippen. De wijze woorden over samenwerking, respect, dialoog en gelijkwaardigheid met als ambitie een gezonde bedrijfstak die bruist van de innovatie en passie, is nog lang geen praktijk. De brede wens om daar werk van te maken is wel een mooi startpunt.

Afgelopen jaren is hard gebikkeld, maar de cijfers zijn niet om vrolijk van te worden. Meer dan 4000 bouwers gingen failliet de afgelopen drie jaar, nu overheersen vooral weer de stijgende lijnen in de berichtgeving, maar er moet meer gebeuren meer opdrachten op de inframarkt en aantrekkende woningmarkt. Achterover leunen en denken dat de problemen zichzelf oplossen, gaat zeker niet werken. Naar elkaar wijzen ook niet. Wat steen voor steen is opgebouwd tot een min of meer werkbaar systeem, is niet zomaar doorbroken. De Marktvisie is een nieuw fundament, maar elke bouwer kan je vertellen dat een project nog lang niet is opgeleverd als de heipalen net de grond in zijn, om nog maar niet te spreken over de risico’s en tegenvallers.

 

Reageer op dit artikel