blog

Waarde geven is meer ontvangen

bouwbreed Premium

Waarde geven is meer ontvangen

In een artikel over private toetsing in Cobouw van 27 november geeft Wim Hoppenbrouwers aan dat het beoogde bouwstelsel met betrekking tot private bouwplantoetsing tekort schiet. Bouwers, ontwerpers en opdrachtgevers ontspringen te gemakkelijk de dans bij ongelukken.

Het credo van het nieuwe stelsel is: minder gemeentelijk toezicht en meer verantwoordelijkheid bij opdrachtgever en bouwer. Bij onze zuiderburen is private toetsing al lang deel van de staande praktijk. Bij ons moet de wetgeving nog door de Tweede Kamer.

In mijn column van november sprak ik mijn zorg uit over het te goedkoop inkopen van private toetsing. Objectiviteit en kwaliteit zullen dan het onderspit delven. Kijkend naar de bouwkolom, van opdrachtgever tot opdrachtnemer, wordt er nog te veel op prijs geselecteerd. Kosten zijn belangrijker dan waarde. Opdrachtgevers gaan nog steeds voor de laagste prijs om een opdrachtnemer te selecteren. En dit is onafhankelijk van de contractvorm. Een vechtproject is dan al snel de realiteit.

Langs het randje

Om toch projecten te verwerven gaan we, en dat geldt helaas voor iedereen in de bouw, laag inschrijven en zo lopen we precies langs het randje van wat nog acceptabel is. Een uitglijder is dan snel gemaakt, met alle gevolgen van dien. In zo’n situatie wordt dan verwacht dat de private toetser, ook scherp ingekocht, de kwaliteit weet te beheersen. Lees hier de soms ondankbare taak van de publieke toetser.

De projectmanagers van Royal HaskoningDHV verwoordden treffend in hun artikel in Cobouw van 20 november dat de bouw een geldmachine is rondom een uitknijpcontract. Mijn advies is: laat je niet uitknijpen en voeg waarde toe aan het project. Hiermee kun je zoveel meer geven in een project en dan zul je uiteindelijk meer ontvangen.

Paul Rijpstra, voorzitter VNconstructeurs

Reageer op dit artikel