blog

Spouwdonut: bouwwoord van het jaar

bouwbreed Premium

Spouwdonut: bouwwoord van het jaar

“Ik ben het plezier soms een beetje kwijtgeraakt”, zei een bouwdirecteur tegen mij na een bestuursvergadering in Tilburg. “Echt?”, reageerde ik vol ongeloof. Zijn woorden ontroerden mij. Want als de muze uit de sector is, wat blijft er dan nog over?

Hij doelde op Europees aanbesteden. Torenhoge stapels documenten als juridische ‘klaagmuurbron’ van wantrouwen. Ik werd er ook verdrietig van.

Geef nou toe, waar is de oprechte interesse in elkaar gebleven? Tegenwoordig doen we alles achter een computer en volgen we de procedures. Zelf nadenken? Hoezo? Ik heb toch een navigatiesysteem. Is dit wat ze met ‘robotisering’ bedoelen?

Ik zag bij het Jeugdjournaal kinderen lachen om de eerste robot die in staat is zijn emoties te tonen. Ik vond het om te janken. Lachen om computers? Laten we lachen met en om elkaar. Ik vertrouw die robots niet. Misschien is ‘ie wel volgepropt met ‘sjoemelsoftware’. En wie heeft ‘m geprogrammeerd? 

Korreltje zout

Terug naar het verdwenen plezier van de bouwdirecteur. Is de passie helemaal weg uit uw sector? Natuurlijk niet, maar een beetje meer vreugde, ontroering, humor en emotie kan volgens mij geen kwaad.

[intermezzos:1]Daarom introduceer ik hier het bouwwoord van het jaar. Gewoon omdat je de dingen soms met een korreltje zout moet kunnen nemen. En omdat ik de clichés over de aantrekkende, opverende en uit het dal klimmende woningmarkt zat ben.

Ketensamenwerking?
Te saai.

Hijsdrama?
Te makkelijk.

Ballast Nedamspor? ProFail? De Bottleneckbrug?
Te goedkoop.

Beefnorm?
Snapt niemand.

Vechtcontract?
Nu komen we in de buurt. 

Plafondprijs?
Bestelt u weleens een plafond? 

Kwaliteitsborging?
Alsjeblieft zeg. 

“Spouwdonut”, zei collega Ad Tissink.

Wat dat is? Een innovatieve oplossing om woningen in Groningen te versterken. Deze donut vangt zeg maar de zware klappen van een aardbeving op. Kijk, daar word ik nou vrolijk van. 

Mijn boodschap voor 2016? Denk zelf na. Laat u niet robotiseren. Innoveer. Last van procedures en aanbestedingen? Doe er wat aan. Zonder plezier geen mooie producten.

Reageer op dit artikel