blog

Samen leren?!

bouwbreed Premium

Samen leren?!

Als projectontwikkelaar ben je nooit uitgeleerd over je klanten; je moet nieuwe inzichten blijven opdoen en je ideeën en concepten steeds weer toetsen. Samenwerking met kennisinstituten kan daarin een belangrijke rol spelen.

Vorige week bracht ik met een collega een bezoek aan de Avans Hogeschool in Breda. Zij hebben een lectoraat Active Ageing (prachtige naam trouwens, die ouderen en hun levensinstelling aanspreekt zonder stereotyperend te zijn), wij hebben een leefconcept Senior Smart Living. Een duidelijke link en een interessante, mogelijke samenwerking tussen onderzoek en praktijk.

We hadden een inspirerend gesprek over innoveren voor actieve senioren. Veel ontwerpers van producten voor senioren baseren hun ontwerp (vaak onterecht) op stereotyperingen van de doelgroep. Desk researchwordt wel uitgevoerd, maar écht onderzoeken wat senioren willen en toetsen vanuit het gebruik van de doelgroep zelf wordt vaak overgeslagen.

Door woonomgevingen en huizen te ontwikkelen in co-creatie met senioren doen wij veel marktkennis en ervaring op. Gebruiksgericht onderzoek met senioren is hierbij een noodzakelijke aanvulling. Zo kunnen we leren hoe we nóg beter in kunnen spelen op hun latente behoeften.

Het GET-LAB (Gezondheid en Technologie Laboratorium) dat de Avans Hogeschool heeft opgericht is daarvoor heel geschikt. Het is niet theoretisch of abstract, maar geworteld in de praktijk. Zo hebben we Paro bewonderd, een sociale robot in de vorm van een jonge zeehond. Paro reageert echt op je en heeft de kracht om een glimlach op het gezicht van dementerende ouderen te toveren, of krijgt ze zelfs aan de praat.

We willen graag met studenten van de minor Active Ageing samenwerken om verder te leren: samen ontdekken hoe we senioren kunnen verleiden te verhuizen en hen een toekomstbestendige woning/woonomgeving kunnen bieden waar ze lang(er) kunnen wonen, met inzet van Smart Living-innovaties. Kunnen we deze innovaties verbeteren, of zijn er aanvullingen of nieuwe concepten nodig? De antwoorden op deze vragen zijn voor ons heel relevant.

We moeten in onze branche veel vaker samenwerken met kennisinstituten. Leert u nog genoeg?

Reageer op dit artikel