blog

Samen innoveren om verspilling uit te bannen

bouwbreed

Samen innoveren om verspilling uit te bannen

Voor sommigen is het dagelijkse kost, maar ik maak een dag als deze niet vaak mee. De gezonde spanning is voelbaar, maar alles is tot in de puntjes voorbereid. Ik besef dat ik me hiermee misschien niet populair ga maken, maar iemand moet de vinger op de zere plek leggen. Ik sta voor een volle zaal tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres 2015 om te spreken over de toekomstwaarde van het dak. Ik sta hier met een doel.

“Feit is dat meer dan 30 procent van de waarde die we toevoegen bij een dakrenovatie verspilling is.” Ik laat na mijn opening bewust een stilte vallen. We zijn genoodzaakt te werken met producten met functionaliteiten die niet afgestemd zijn op de renovatiemarkt.

Om mijn standpunt kracht bij te zetten, refereer ik aan een recentelijke case. De wens van de opdrachtgever daarin was het maken van energielabelstappen met een snelle doorlooptijd, zodat de overlast voor de bewoners tot een minimum kon worden beperkt. Het best mogelijke aanbod van de fabrikant voor het dakelement was een dure optie met eersteklas functionaliteiten. Maar als we kijken naar wat we écht nodig hadden, met het oog op de gewenste functionaliteiten, betaalden we voor dat dakelement 45 euro per vierkante meter te veel. Ik hoef u niet te vertellen hoe groot de verspilling dan is als het een project van meer dan honderd woningen betreft. Ik neem als specialist deel aan ketensamenwerkingen. Er wordt van mij verwacht dat ik het beste adviesvoorstel voor de lange termijn presenteer op basis van de juiste onderhoudsscenario’s. Maar hoe moet ik deze verspilling dan in hemelsnaam uitleggen? Is dit nu slimme innovatie?

We praten over vernieuwing, maar bij elke nieuwe aanbesteding kiezen we er toch weer voor om in dezelfde gebaande processen te werken. ‘Klantwaarde’ is iets wat ik mijn collega’s in de bouw- en vastgoedbranche geregeld hoor zeggen. Jammerlijk om te ervaren dat het alleen bij woorden blijft. Het is daarom tijd dat we anders gaan denken en ons gedrag gaan veranderen. We kunnen pas echt innoveren als we hierin samen optrekken. Samen een slimmere keten in de bouw realiseren, waarin we verspilling tegengaan door integraal te denken en waarbij ook fabrikanten en leveranciers meedenken in het oplossen van de vraag. Het geheel is immers groter dan de som der delen.

Circulair

Wij voegen de daad bij het woord in onze samenwerking met architectenbureau Nieuwe Architecten. Samen hebben we een visie gecreëerd op het nieuwe dak. Ons uitgangspunt daarbij is hoe we met hetzelfde, of liever gezegd met minder budget, meer waarde kunnen creëren voor de opdrachtgever. Een visie waarbij duurzaamheid geen extraatje, maar een vanzelfsprekendheid is. We zijn teruggegaan naar de essentie. Waardeer het bestaande, gebruik de aanwezige functionaliteiten en voeg enkel waarde toe. Essentieel hierin is te zorgen voor een circulaire ontwikkeling. Dit vraagt om een bewuste houding ten aanzien van materiaalgebruik en -toepassing en hergebruik van materialen. Door de toepassing van een modulair systeem zorgen we voor waardebehoud van functionaliteiten. Dit resulteerde in een innovatief hoogstaand totaalconcept. De eerste berekeningen laten een gunstig rendement zien door de combinatie van verschillende functionaliteiten. Toch zijn we er nog niet. Daarom roepen we iedereen uit de branche op om met ons mee te denken.

Geld verdienen

In onze visie levert het dak van de toekomst geld op voor de verhuurder. Hoe dan? We verwachten dit in de vorm van een leaseconstructie voor het dak en de zonnepanelen mogelijk te kunnen maken. Door verduurzaming te financieren tegen een vaste vergoeding gaat de verhuurder na 15 jaar daadwerkelijk geld verdienen. Die winst kan geïnvesteerd worden in het primaire proces. De huurder profiteert van een aantoonbare besparing op de energierekening, gegarandeerde lagere woonlasten en een verbetering van het energielabel. Een win-winsituatie voor de verhuurder én de huurder.

De boodschap mag duidelijk zijn! Wij willen verspilling tegengaan door samen écht te innoveren. Daar hebben we uw hulp hard bij nodig. We nodigen iedereen in de branche uit om hierover met ons in gesprek te gaan. Wij zoeken meedenkers! Met mijn betoog oogstte ik luid applaus. Mijn gevoel zegt dat we vandaag een nieuwe weg zijn ingeslagen.

Lars Weijers, directeur Weijerseikhout

Reageer op dit artikel