blog

Lagere leges. Dat kan toch niet!

bouwbreed Premium

Lagere leges. Dat kan toch niet!

Bouwers hun eigen vlees laten keuren? Dat is vragen om ongelukken. Wat een onzin. Zo lust ik er nog wel een paar.

Zo tijdens deze ‘winterse’ dagen voor de kerst voel ik mee met minister Blok. Ineens werd hij verantwoordelijk voor het Bouwbesluit. Natuurlijk, hij heeft een verleden bij een groot bouwbedrijf, maar over bouwregels gaan, namens het hele land, is toch andere koek. Zou hij zich voelen als een inhuur-Sinterklaas in het pak van een kerstman?

Een geheim is het natuurlijk niet. De koersvaste hardloper, de liberale boekhouder heeft weinig tot helemaal niets met de voor u zo belangrijke bouwregels. Energiezuinig bouwen? Laat het lekker aan de markt over, denkt hij. Blok is van de generatie ´energielabel-omdat-het-moet-van-Europa’. Bouwregels aanpassen? Prima als u dat wilt. Niet doen? Ook goed.

Sinds de ‘grote’ woningmarkthervormingen doet Blok het iets rustiger aan. Waarom zou hij ook, de cijfers spreken boekdelen. De woningmarkt trekt aan, lang leve het bouwbeleid van dit kabinet. (Ik snap alleen niet waarom ik mijn hypotheek niet mag verhogen voor een verbouwing van mijn woning, terwijl men zegt dat we de antwoorden vooral moeten zoeken in de bestaande voorraad, maar dat terzijde).

Luieren? Van Belzen, je maakt een denkfout. Dat nieuwe bouwstelsel ligt nog op Bloks bordje. Die wet waarvan de naam zo ingewikkeld is (Wet kwaliteitsborging bouw, Wkb) dat die per definitie geen kans van slagen heeft. Die de bouw- en woningtoezichthouder over een heel lange poos overbodig maakt.

Inderdaad. Dat is best een hoofdpijndossier. Maar niet voor minister Blok. Die zit nog altijd in de afwachtstand.

Even resumerend. De Wkb laat zich het best typeren als één grote onderhandelingsshow of ruilmanifestatie. Vanaf dag 1 zit niemand er namelijk op te wachten. De bouwers niet, de toezichthouders niet, de leveranciers niet. Hooguit de consument. Maar goed. Sybilla Dekker zei dat het goed was en het kabinet wilde minder regels, dus zijn ze er toch maar aan begonnen.  

Minister na minister schoof het hete aardappeltje door. Van der Laan vreesde voor ongelukken als bouwers hun eigen vlees keuren, Donner had zijn handen vol aan het Bouwbesluit 2012, Spies en Van Middelkoop waren slechts voorbijgangers.

Toen kwam onze bouwvriend Blok. Hij zou dit klusje kunnen klaren. Blok wees kwartiermakers aan die met de verschillende (mi)stakeholders aan tafel gingen. Als snel begon het ruilen. Jij een beetje van dit en jij een beetje van dat. Misschien heeft dat geleid tot een slap wetsvoorstel, maar resultaatspeler Blok flikte het toch maar: de wet mocht na lang zwoegen door naar de Raad van State.

Appeltje-eitje zou je zeggen. Niets is minder waar. De wet die de oplevertoets wil introduceren (dat is nog wel een gigantische revolutie) blijkt namelijk voor extra regeldruk te zorgen. Actal, de regeldrukwaakhond van het kabinet, heeft dat uitgerekend.  

Maar wat blijkt? De eventueel lager wordende bouwleges zijn niet in het sommetje meegenomen. Dat wil het kabinet niet. Daar zakt mijn broek van af, terwijl ik er met mijn pet niet bij kan. Dit vind ik namelijk echt een typisch gevalletje van de slager die zijn eigen vlees keurt. Stel je eens voor dat de gemeenten minder inkomsten krijgen?

Reageer op dit artikel