blog

Hoe dom moet je zijn om veel belasting te betalen

bouwbreed Premium

Hoe dom moet je zijn om veel belasting te betalen

De laatste grote bondscoach die ons land op voetbalgebied tenminste nog kon laten genieten, heeft ooit de gevleugelde woorden gesproken: “ben ik nu zo slim of zijn  jullie zo dom”. Dat was tegen het verzamelde sportjournaille die in zijn ogen weer eens domme vragen stelden.

 

Een soortgelijk gevoel krijg ik wekelijks als ik kijk naar het gedoe op het Binnenhof. Neem bijvoorbeeld zo’n Anne Mulder van de VVD die onze sociale minister Lodewijk Asscher onder de gordel raakt met de opmerking dat hij niets bereikt heeft op het gebied van werkgelegenheid. Cijfers wijzen uit dat de heer Mulder zijn feiten niet kent. De wetrkgelegenheid is behoorlijk gegroeid, maar de instroom in de arbeidsmarkt ook. Daarom blijven de werkloosheidscijfers hoog. Maar dit terzijde.

Kennelijk heeft de heer Mulder ook vergeten dat het juist het economisch beleid van Rutte II is geweest die de crisis veel langer heeft laten duren dan nodig was geweest. Gelukkig verkeert de heer Mulder in goed gezelschap, want Mark Rutte zelf weet ook niet meer dat toen de crisis op het hoogtepunt was, hij volgehouden heeft dat het de schuld van de boze buitenwereld was waar het kabinet niets aan kon doen. Toen al heb ik geschreven dat als het weer beter zou gaan, ik niet wens te horen dat het dankzij Rutte is dat het weer goed gaat. De domoren luisteren niet of ze hebben het geheugen van een Korsakov-patient.

Russen leggen trouwens wel vaker de vinger op de zere plek. Zo is er ooit een meneer Pavlov geweest die voorgeprogrammeerde reacties beschreven heeft bij zoogdieren, in dit geval honden. Hou je die een koekje voor, dan gaan ze kwijlen. Bij mensen is die Pavlov-reactie eveneens zichtbaar, vooral bij politici. Deze week kwamen de filecijfers naar buiten. De files nemen weer hard toe. Onze eigen asfaltjuf, Melanie Schultz dus, komt dan weer met de bekende Pavlov-reactie dat er meer asfalt bij moet. Daar maak je je tenminste populair mee in ieder geval bij Telegraaflezers.

En ondertussen is het de warmste en natste novembermaand in decennia geweest. Zelfs Rutte is dat opgevallen. In Parijs bij de klimaattop heeft hij in ieder geval een warm pleidooi gehouden voor een robuust klimaatverdrag met bindende doelstellingen. Hoe ongeloofwaardig kun je zijn als je volgens de cijfers zo ongeveer het slechtste jongetje van de klas bent op het gebied van duurzame energie. Gelukkig heeft vrijwel niemand hem gehoord omdat de presidenten Hollande en Obama al op weg waren naar het diner. Dan is Obama toch van een ander kaliber met zijn woorden dat wij de eerste generatie zijn die last hebben van de klimaatverandering en de laatste generatie die er wat aan kan doen.

Onze eigen staatsman heeft het daarna weer goedgemaakt met een tripje naar Kazachstan, u weet wel het land van de wielerploeg Astana die van de strot tot de billen strak staat van de doping maar van de UCI toch een licentie krijgt -zou er soms geld over de toonbank zijn gegaan- waar hij klompen, kaas en boter mag verkopen.

En intussen zie je een enkele partij, in dit geval het CDA, die zich aan het warmlopen is voor regeringsverantwoordelijkheid in een volgend kabinet. Die partij komt eindelijk met een echte oplossing voor de vermaledijde loondoorbetaling bij ziekte. Een een-tweetje met Asscher wellicht? Want de minister had dit zelf ook wel willen voorstellen, maar mocht niet van coalitiepartner VVD. Die ziet liever alle werkenden als zzp’er zodat de grote multinationals nog meer winst kunnen behalen waar ze toch nauwelijks belasting over behoeven te betalen. Ik vraag me af waarom ik dan zoveel belasting moet betalen. Ben ik dan toch ook een domoor?

Reageer op dit artikel