blog

Altijd open voor vluchtelingen

bouwbreed Premium

Altijd open voor vluchtelingen
Suzanne van de Kerk

Over drie weken zal Nederland de voorzitter zijn van de EU. Nederland is een klein land, met meestal een duidelijke stem. Dat zal de komende maanden wel wat minder worden. We moeten immers 28 Europese landen aan boord houden.

De Oost-Europese landen, tien jaar geleden nog als een dreiging gezien, vormen nu een barrière tegen de vriendschappelijke intocht van honderdduizenden vluchtelingen. Meer dan driehonderd jaar geleden (1683) werd Wenen belaagd door de Ottomaanse Turken en werd pas ontzet door de Poolse koning.

We dienen in onze christelijke traditie vluchtelingen een groot hart te tonen en hen op te nemen in onze samenleving, zoals we ook Belgen (1914-1918), Hongaren (1959) en Tsjechen (1968) opnamen in de 20ste eeuw. Velen van hen voegden zich in de mêlee van het Nederlandse bevolking. Een aantal van hen werd zeer gewaardeerde ingenieurs in de bouw.

Ik geef u een voorbeeld van een andere ‘blessing in disguise’. In 1492 vluchtten de Joden rondom de laatste Moorse heerser van Granada nadat het christelijke koningspaar Granada had veroverd, voor een groot deel naar Lissabon. Rond 1580 machtigde Philips II zich de macht over Portugal toe, waarna de Joden naar het noorden vluchtten en voor een groot deel in het machtige Antwerpen terecht kwamen.

Zoals bekend veroverde de hertog van Parma Antwerpen vijf jaar later in 1585 en ook de burgemeester Marnix van St Aldegonde, de schrijver van het Wilhelmus, moest zich overgeven. De Joden vluchtten weer noordwaarts. Ze kwamen voor een groot deelterecht in Amsterdam, soms bij hun families. Zoals bekend begon daarna de Gouden Eeuw in de Nederlanden. Zij waren slim, hadden veel handelsconnecties, wisten de weg en bezaten ook geld. Ze vluchtten uit religieuze overwegingen. Het Spanje van Philips II zou in de tachtigjarige oorlog met de Zeven Provinciën van de Nederlanden vier keer failliet gaan.

Nederland profiteerde van die vluchtelingenstroom. Hoe zal het nu gaan?

Reageer op dit artikel