blog

Zonder reuring geen verandering

bouwbreed

Zonder reuring geen verandering
Suzanne van de Kerk

Weet je, eigenlijk is het best raar wat er de afgelopen jaren is gebeurd. Er is namelijk bijna niets gebeurd! We hebben een economische crisis doorgemaakt in ons kikkerland en inmiddels zie je her en der verbetering. Maar als ik naar de bouw kijk, dan zie ik nog maar weinig veranderingen! Want wat is er nu precies veranderd ten opzichte van drie of vier jaar geleden?

Opdrachtgevers schrijven nog steeds aanbestedingen uit en wij als opdrachtnemers schrijven daar dan weer massaal op in. We doen ons best om een goede prijs te calculeren en een mooi plan van aanpak te schrijven. Daarin zeggen we van alles over ‘de klant staat centraal’, ‘lean bouwen’ en ‘duurzaamheid’. Maar wie is er nu echt anders en baanbrekend?

We blijven maar wachten tot ook de bouwsector de crisis weer helemaal te boven is. En we wachten tot onze concullega’s iets moois verzinnen wat we vervolgens allemaal na gaan doen. Misschien zit het hem daar ook wel in: concullega’s. Bij grote projecten werken we namelijk allemaal samen om de risico’s te spreiden. Met als gevolg dat we allemaal bij elkaar in de keuken kijken en elkaars processen en mensen leren kennen. Iemand neemt ontslag en gaat bij een ander bouwbedrijf aan de slag, of wordt gevraagd en stapt over. Zo is het cirkeltje weer rond: zo blijven we allemaal hetzelfde doen.

Als je het mij vraagt, hebben we in de bouw behoefte aan mensen die anders durven te denken, kritisch durven te zijn ten aanzien van de huidige cultuur en niet bang zijn om commotie te veroorzaken. Want verandering komt niet zonder slag of stoot, daar is reuring voor nodig!

Reageer op dit artikel