blog

Waartoe is de bouw op aarde?

bouwbreed Premium

Waartoe is de bouw op aarde?
Suzanne van de Kerk

We bouwen huizen, wegen, tunnels, ziekenhuizen en kantoren. En dat doen we nog best aardig ook. Hartstikke leuk, maar is dit wat het is of werken we ergens naartoe? Zo ja, wat zou dat kunnen zijn? Waartoe is de bouw op aarde?

De bouwsector moet een roadmap maken, vindt futuroloog Wim de Ridder. Spreek uit waar je als sector naartoe wilt werken.  Hier vast vijf mogelijke toekomstvisies, goede voornemens. Wie vult aan?

Een idee van De Ridder zelf. Inspiratie: Tesla’s Elon Musk. Zijn doel: Alle auto’s in de wereld electrisch. Kan de bouw ook zoiets? Ja, denkt De Ridder. Hoe? 3D-printing. Dankzij de printer heeft de consument straks een enorme vrijheid. Alles wat hij/zij bedenkt kan tegen lage kosten gerealiseerd worden. Standaard huizen zullen voorgoed tot het verleden behoren. De bouw kan zich daar tegen verzetten, maar ook het voortouw nemen.

De energierekening is de asbest van nu“, wordt wel gezegd. Oké, wat gaan we er aan doen dan? Natuurlijk zijn er al veel bouwers – Stroomversnellers en anderen – die nieuwbouwwoningen of renovatieconcepten die zelf energie opwekken in de aanbieding hebben. Er is echter nog een lange weg te gaan. Laten we er nu eindelijk eens met z’n allen de schouders onder zetten: Geen energierekening meer.

U werkt in de gevaarlijkste sector van Nederland. Een kwart van alle arbeidsongevallen in ons land is bouwgerelateerd. Doen we er écht alles aan om dat terug te dringen? Dat is de vraag. Wie de bouwfoto’s die Cobouw dagelijks plaatst bekijkt ziet regelmatig onveilig werkend bouwplaatspersoneel. Bovendien concluderen diverse instaties dat er niet altijd even veilig gewerkt wordt. Kunnen we daar niet wat aan doen? Iedere bouwdode is er één te veel, toch?

De zelfrijdende auto grijpt de macht in 2040. Zullen we onze wegen daar vast op voorbereiden? Een beetje gastvrijheid kan geen kwaad. Hoe je dat precies moet doen? Dat kan de bouwsector toch beter dan wie ook bedenken? Kijk ter inspiratie vast bovenstaand filmpje en zie hoe het zou kunnen zijn, een wereld vol zelfrijdende auto’s.

Een nieuwbouwwoning voor twee personen voor de prijs van een flinke auto. Kan dat? Ja, denken zowel ‘nul-op-de-metergoeroe’ Jan Willem van de Groep als de designer van de MorgenWonen-woning Mathijs van Dijk. Als het Tata lukt om een auto van tweeduizend euro te maken, dan kan de bouw toch zeker een huis(je) leveren voor 20.000 euro?

Reageer op dit artikel