blog

Miljoenenjacht

bouwbreed Premium

Miljoenenjacht

Orkesten, toneelverenigingen, culturele instellingen, ze hebben het zwaar. Op de kraan met de geldstroom is een besparingsknop gezet. Het wordt steeds duidelijker wat dit voor invloed heeft op verenigingen en stichtingen: niet langer de hand ophouden, maar de handen uit de mouwen steken.

Het opgedrongen verdienmodel is wellicht meer van deze tijd dan het subsidiegestuurde model, maar zijn de bestuurders wel van de huidige tijd? Veel gaan op zoek naar andere potjes om het verlies op te vangen. Beter is een gezonde en realistische bedrijfsvoering, met een meevaller in de vorm van een subsidie. Ook onze branche kent financiële impulsen. Oktober 2013 is het sectorplan voor de bouw en infra gelanceerd. 60 miljoen voor ons.

Doel van deze subsidie is keurig door minister Asscher geformuleerd: “Behoud en instroom van nieuw personeel in onze sector middels een investeringsimpuls”. De looptijd van november 2013 tot november 2015 biedt ruim de mogelijkheid om de subsidie een goede bestemming te geven. Het duurde even na de lancering, maar in december 2013 werd duidelijk dat Fundeon de verdeling van de muntjes coördineert. Fundeon, het kennis- en adviescentrum voor het opleiden en ontwikkelen van personeel in de bouw en infra. “De schakel tussen het onderwijs en het bedrijfsleven” zegt de website.

Nu, anno november 2015, is het mij een raadsel waar de 60 miljoen in is geïnvesteerd. Wat wel duidelijk is, is dat Fundeon ontmanteld wordt en de subsidie voor het in dienst hebben en opleiden van BBL-leerlingen per 1 september 2015 is gestopt. Het SOMA, de vakopleiding voor de infra, zit in zwaar weer en wordt bedreigd met sluiting. Sommige HBO-opleidingen overwegen te stoppen met de civiele richting en het MBO kampt met een tekort aan leerlingen. Kortom, dames en heren van de uitgifte van de miljoenen: het is november 2015, maak een kasstaat voor ons op. Transparantie is ook een woord van deze tijd. Vertel.

Reageer op dit artikel