blog

In Crickhowell begint de victorie

bouwbreed

In Crickhowell begint de victorie

Een nietig dorpje met 2800 inwoners. Dat is Crickhowell in Wales. Het slaagt er wel in de boardrooms van multinationals als Starbucks, google en facebook in de ban te krijgen. Plaatselijke winkeliers gaan zich opstellen als multinationals, geen belasting betalen dus.

De ganse aardkloot, in ieder geval het deel dat zich al jaren ergert aan het feit dat miljarden verdienende multinationals nauwelijks belasting betalen, houdt de adem in. Een handvol ondernemers, heel ondernemend Crickhowell dus, heeft de koppen bij elkaar gestoken en een blauwdruk gemaakt voor belastingontduiking. Ze vestigen zich allemaal op Guernsey of de Caymaneilanden, net als hun multinationale broertjes.

Niet dat ze geen belasting willen betalen, maar dan wel iedereen. Het is immers te zot voor woorden dat een enkele schoonmaakster van Starbucks meer belasting betaalt dan het ganse bedrijf. Met dat plan, dat ieder dorpje of stad zo kan kopiëren, gaan ze nu een deal sluiten met de Belastingdienst net zoals hun grote broers. Als daar een nee op komt, is er ongetwijfeld een gang naar de rechter die als het goed is de ongelijkheid tussen lokale ondernemers en multinationals zal afkeuren.

Wie denkt dat de ondernemers in Crickhowell gek zijn, moet weten dat ze al eerder een eigenzinnige actie hebben gevoerd. Zo hadden ontwikkelaars grootse plannen voor megastores en een supermarkt in het dorp. De bewoners hebben toen de grond gekocht en kleinschalige detailhandel ontwikkeld. Zo kan het dus ook.

Wat in Wales kan, moet in ons land toch ook kunnen. In de zeescheepvaart is het al gebruikelijk om je vloot uit te vlaggen naar een fiscaal vriendelijker land. Waarom gaan BAM, Volker Wessels of zelfs het bekende Bergschenhoekse aannemingsbedrijf Stuit geen hoofdkantoor vestigen op de Caymaneilanden of een ander belastingparadijs. In plaats van concurreren op arbeidsvoorwaarden voor makkelijk uit te buiten buitenlandse werknemers kunnen ze dan concurreren op fiscale trucs.

Het kabinet staat ongetwijfeld te juichen als de bedrijven dat doen. Telkens als er weer een multinational hier een brievenbus opent, dan roemt het kabinet het zegenende vestigingsklimaat in ons land. Het is zelfs bereid om naar Brussel te gaan om uit te leggen dat de EU het volstrekt fout ziet dat het schijntje dat Starbucks aan belasting betaalt in Nederland, geen staatssteun is.

We kunnen zelfs nog verder gaan. We stoppen met vaste banen. Ieder werknemers start zijn eigen bv, Ltd of andere rechtsvorm met hoofdkantoor belastingparadijs X. De Belastingdienst kan vrijwel worden opgeheven. Geen nood, de jongens en meisjes die daar werken, kunnen zo aan de bak als belastingadviseur voor de miljoenen vennootschappen. Dit past ook helemaal in de VVD-visie van meer markt, minder overheid.

Kom op jongens en meisjes, ga die kant op. Het paradijs op aarde naakt.

Follow me on twitter @ferryheijbrock

Reageer op dit artikel