blog

Bouwers beitel je naam

bouwbreed Premium

Bouwers beitel je naam

Hengelo is de stad van de monumentale wederopbouw. Zowel de binnenstad als de wijk Klein Driene zijn door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangewezen als gebieden van groot belang. Mooi spul uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Uit de tijd dat enthousiast herstel zijn best deed om de wonden uit de Tweede Wereldoorlog te vergeten.

Een van de Hengelose iconen is het door de architecten Berghoef en Hondius ontworpen stadhuis, amper een halve eeuw oud maar toch een rijksmonument. De bouwer? Aannemer Ribberink natuurlijk. De firma sjouwde met 24.000 zakken cement voor de onderbouw. Sleepte dik twee miljoen bakstenen aan. En gebruikte een half miljoen kilo ijzer voor de wapening van het beton.

Wie de 65 meter hoge toren beklimt, wordt verrast door de witte wieven van Piet Verberne. Een week lang zweefde de kunstenaar tussen hemel en aarde op een houten vlonder van vier bij vier, om zijn spoken op de binnenwanden van de toren aan te brengen.  

Het stadhuis in Hengelo heb ik steen voor steen zien verrijzen. Dichtbij was het destijds drukste verkeersknooppunt van Overijssel. Over rotonde Thiemsbrug wurmde zich – dwarsgezeten door regionale haastmakers – al het verkeer van en naar het noorden van Duitsland en Scandinavië.

De benoeming tot nationaal monument van de maand heb ik aangegrepen om het stadhuis eens beter te bekijken. Ik kende de prachtige hal en enkele zalen. Verwonder me ook telkens over de krachtige plastieken.  Maar de toren? Die had ik ondanks zijn forse gestalte, je ziet hem niet over het hoofd, nog nooit bezocht. Laat staan dat ik nader kennis had gemaakt met Verberne’s witte wieven. Het schilderijtje dat van de kunstenaar bij ons thuis aan de muur hing, krijgt opeens een andere betekenis.

Ribberink, zoemt door mijn hoofd. Wat is toch geworden van familiebedrijf Ribberink? Die grote bouwer van stadhuizen, tientallen kerken en niet te vergeten het gebouw van de Twentsche Courant in Hengelo – waar ik het vak van journalist heb geleerd. Waarom beitelen aannemers hun namen niet in hun beeldbepalende bouwwerken?

Geheel verdwenen is Ribberink niet. Zap naar het weerbericht en luister naar aannemersdochter Margot.  Weer of geen weer.

Reageer op dit artikel