blog

Met de rug tegen de muur?

bouwbreed Premium

Met de rug tegen de muur?

Er is deze week al veel over het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn in Cobouw verschenen. De termijn van aanbesteding was kort. De risico’s waren fors. Mede door een zeer korte doorlooptijd. Inclusief hoge boetes. Uiteindelijk is er maar één inschrijver uit de bus gerold. Met een prijs die 40 procent lager was dan de raming van de gemeente.

De gemeente stond met de rug tegen de muur, lees ik dan. Onzin! De gemeente is veel te laat met aanbesteden begonnen. Ze heeft zichzelf dus vooral met de rug tegen de muur gezet. En daar was ze niet aan vastgeketend hoor! De gemeente had alle rechten om de procedure af te breken. Als er maar één inschrijver is, staat je dat geheel vrij. Daar is de rechtspraak helder over. En dan had je op je schreden kunnen terugkeren. Een nieuwe opdracht formuleren en in de markt zetten. Evenwichtigere risico’s en een realistischere termijn hadden al een ‘wezenlijke wijziging’ kunnen maken. Niks ‘rug tegen de muur’ dus. Gewoon je knopen tellen. En waarschijnlijk is dat ook wel in enige vorm gebeurd. En bleek de grootste knoop een politieke te zijn. Eentje van dollartekens en prestige. 40 procent inkoopvoordeel én een nieuwe brug tijdens een of andere hardloopwedstrijd. Dat is een weloverwogen keuze geweest. En dat mag ook. Het is ook zeker niet gezegd dat het kraanongeluk met deze keuze samenhangt. Maar wees daar alsjeblieft gewoon open over. Dat verdienen de getroffen bewoners. Want die staan pas echt met de rug tegen de muur.

Joost Fijneman, plaatsvervangend directeur sociale zaken en ledenservices​ Bouwend Nederland

Reageer op dit artikel