blog

Help, ik moet presenteren!

bouwbreed Premium

Help, ik moet presenteren!

Je inschrijving is ingediend. Alles is grondig doordacht, nagekeken en ingeleverd. Normaliter het moment om even naar adem te happen om vervolgens de waan van alledag weer te lijf te gaan. In sommige gevallen hoort er echter ook nog een presentatieronde bij. Eén die flink meetelt voor de beoordeling.

Die invloed wordt geregeld onderschat. Want waar er vele uren verspijkerd worden in de inschrijving, doen vele inschrijvers de presentatie gewoon wel even. Presenteren doe je tenslotte wel vaker, niets nieuws onder de zon. En de inschrijving is af, dus de inhoud ken je al. Is zo’n presentatie dan een eitje? Kat in het bakkie? Wrong.

Daar waar een inschrijving gericht uitvraagt en een beoordelingskader geeft, is de presentatieronde vaak een stuk minder concreet opgezet. En toch hangen er doorslaggevende punten van af.

In die gevallen moet je zelf aan de slag. Je mag gevoeglijk aannemen dat de beoordelaars alle inschrijvingen kennen. Er wordt dus naar verdieping gezocht. Neem de beoordelaars en de aanbestedende organisatie in ogenschouw en bedenk wat elk van hen vanuit zijn of haar achtergrond verdiept zou willen zien. En bedenk dan hoe je op al die punten verdieping gaat aanbrengen. Mensen uit het veld zitten bijvoorbeeld niet te wachten op abstracte processen. Bereid meerdere perspectieven voor en bouw je presentatie zo op dat je makkelijk van het ene naar het andere perspectief kunt switchen. Vraag tijdens de presentatie na de introductie en een korte samenvatting waar ze meer over willen weten. En begin dan bij dat onderdeel.

Neem iemand mee uit de praktijk: hoe concreter hoe beter. En vergeet natuurlijk niet om goed af te sluiten. Heb haarscherp voor ogen waar jullie toegevoegde waarde zit voor de aanbestedende dienst, en weet dat heel kort samen te vatten. Je komt ten slotte niet alleen om informatie te brengen, maar ook om te winnen!

Reageer op dit artikel