blog

Er is niets mis met oneerlijke concurrentie

bouwbreed Premium

Er is niets mis met oneerlijke concurrentie

In de sportwereld en dan vooral de wielerwereld en de gewichthefwereld is het al decennia een hot item, oneerlijke concurrentie. Het verschil tussen sporters die slikken en sporters die clean zijn, kan ook groot zijn. Eventjes wat epo gebruiken en je komt tenminste die drie loodzware weken Tour de France door. Daar is toch niets mis mee.

In de “echte” wereld ligt dat genuanceerder. Politici vinden het prima dat hun land er alles aan doet om multinationals binnen te halen door ze allerlei belastingvoordeeltjes te gunnen. Het waarom heb ik nooit begrepen. Het zijn immers maar brievenbusfirma’s die alleen een enkele notaris en advocaat van de straat houdt. Bovendien heb ik persoonlijk een hekel aan McDonalds en prefereer een echte Italiaanse ristretto boven de fancy smaken van Starbucks.

Gelukkig is er dan een hogere autoriteit die de nationale overheid op de vingers tikt en wil dat de overheid het belastingvoordeel weer terugvordert. Goede zaak, kunnen de tarieven van de inkomstenbelasting nog wat verder omlaag, dat is beter voor de economie dan de belastingvoordelen van brievenbusfirma’s.

Diezelfde overheid die op oneerlijke wijze andere landen beconcurreert, schiet echter volledig in de kolere als bedrijven hetzelfde doen. Een dubbele moraal derhalve. Die stuurt direct kartelwaakhond ACM op zo’n bedrijf af, en als het een hele sector is, dan wordt er ook nog eens volop belastinggeld verspild aan een peperdure Parlementaire Enquête waarvan het eindrapport in de krochten van het Binnenhof wordt verstopt. Goed dat ze daar nu gaan renoveren, komen die rapporten tenminste ook weer eens boven water, maar dit terzijde.

Ook ondernemers hebben last van een dubbele moraal. Als ze elkaars strot kunnen afbijten, zullen ze het niet laten. Maar o wee als concurrenten een manier vinden om goedkoper te produceren door de randen van wet- en regelgeving op te zoeken, dan is het land te klein. Wat is er immers mis met Polen, Roemenen en Bulgaren af te schepen met te weinig geld en forse inhoudingen te plegen op hun loon voor reis- en verblijfskosten. Heel slim, dan kun je tenminste inschrijven tegen een prijs die je concurrent nooit kan behalen.

Waar bemoeit die Lodewijk Asscher zich mee door te proberen hier paal en perk aan te stellen. Nu weer met Payrollen waar hij feitelijk een einde aan wil maken. Zo blijft er geen enkele manier meer over om goedkoop van je personeel af te komen.

Wie zo denkt creëert een maatschappij als de Amerikaanse waar het ieder voor zich is. Waar elke krantenjongen nog kan dromen ooit een Rupert Murdoch te worden. Waar aan de onderkant van de samenleving mensen gedwongen worden minstens twee banen te hebben om het hoofd boven water te houden. Waar de criminaliteit het hoogste ter wereld is. Het is een maatschappij waarin ik niet zou willen leven. Goed dat Europa met Asscher in de frontlinie ook oog heeft voor de sociale dimensie van de maatschappij. En dat daardoor oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden ook direct mee wordt aangepakt, is mooi meegenomen.

 

 

Reageer op dit artikel