blog

DBFMO in het Westland

bouwbreed Premium

DBFMO in het Westland
Suzanne van de Kerk

Vorige maand las ik dat de gemeente Westland het dbfmo-contract voor haar nieuwe gemeentehuis aan VolkerWessels heeft gegund.

Hét contract? Niet bepaald, het gaat minstens om enkele tientallen contracten tussen alle betrokken partijen om de toekomst rondom het gemeentehuis voor 25 jaar vast te leggen. Dat lukt natuurlijk niet, maar daar hebben de consultants, die deze partijen voor de eerste keer verleid hebben, lak aan. Minstens 30 procent van de totale som gaat aan de adviseurs op.

Wat bezielt Westland om een dbfmo-contract, waarvan de hele wereld buiten Nederland eindelijk genoeg heeft, te sluiten? Het ontwerp (D) is al gedaan door Cepezed, de bouw (B)  gaat op de gebruikelijke manier met honderden onderaannemers, het onderhoud (M) is de eerste 25 jaar te verwaarlozen, de financiering (F) is minstens twee maal duurder dan de gemeente zelf had gekund en het langjarig uitbesteden van beheer (O) in een wereld die exponentieel verandert, is waanzinnig omdat zowel gebruik als technologie rondom het gemeentehuis over 25 jaar onherkenbaar zal zijn. Maar dat hebben ze in Westland niet bedacht! 

Daar zitten ze in 2045 nog met die rare loketjes, met lege ruimten, met oude meubeltjes en de kantine, waar de inmiddels verboden kroketten en ander etenswaar volgens contract worden geleverd en stiekem in de vuilisbak belanden. Westland loopt dan al lang leeg op haar gemeenthuis, omdat de dan toch noodzakelijke aanpassingen aan het gebouw een vermogen kosten. Dat is namelijk het nieuwe verdienmodel van de dbfmo-bouwer, die zijn geld verdient aan de noodzakelijke wijzigingen om het gebouw enigszins bruikbaar te houden.

Het dbfmo-contract is daarmee een extreme perversiteit. In veel landen is het helemaal voorbij met dat maffe gedoe.
De huidige bestuurders en raadsleden in Westland zijn over een paar jaar weg. Hun erfenis is dat de beleidsruimte van hun opvolgers voor jaren kleiner is. Leve de democratie.

Hennes de Ridder, emeritus hoogleraar integraal ontwerpen TU Delft

Reageer op dit artikel