blog

Blog: Toch maar halogeen

bouwbreed Premium

Op het gevaar af u alleen maar lastig te vallen met klein leed, wil ik het er toch even met u over hebben: thuis wordt getwijfeld aan mijn technische kennis. Dat heeft te maken met een lamp die ik ooit onder dwang en voor veel te veel geld heb moeten kopen.

De armatuur was bedoeld voor een halogeenlamp; zo’n dimbare waar netspanning op staat. Daar is een led-vervanger voor in de plaats gekomen. Die doet het goed, maar niet zo heel erg lang. En die korte levensduur ondermijnt nu mijn technische gezag thuis.

De led-vervanger komt in alle opzichten overeen met het halogeenlampje dat eerst in de lamp zat. Volgens het doosje gaat de vervanger ruim 20 jaar mee; beduidend langer dan het jaar dat de halogeenlamp wordt geacht mee te gaan. In de praktijk bij mij thuis klopt geen van beide. Het laatste halogeenlampje brandde meer dan twee jaar, avond aan avond. De led-vervanger gaf al na een week de geest. Misschien omdat het in de armatuur toch te warm werd voor de elektronica, dacht ik nog even.

Om het tweede lampje uitzicht te geven op een langer leven, werd de glasplaat die de ultraviolette straling van de halogeenlamp tegenhoudt, verwijderd. Het mocht niet helpen. Twee omzichtige weken later gaf ook het tweede exemplaar de geest. Doormeten van de dimmer leerde alleen dat die het prima deed.

Wat mag dan de oorzaak zijn? Zijn de led-vervangers op een vrijdagmiddag gemaakt of op een maandagmorgen? Is er wellicht mee gevoetbald? Of gaan ze gewoon niet zolang mee als de fans van led-lampen ons voorhouden? Thuis wordt nu gedacht dat ik me telkens maar weer iets in m’n handen laat drukken. Voor veel geld, want led-vervangers zijn niet goedkoop.

In onze lamp zit overigens weer gewoon halogeen. En dat blijft de komende jaren zo, want de handelaar die het voortijdig begeven van onze led-vervangers verklaarde met ‘dat kan natuurlijk altijd gebeuren’ had een partijtje halogeenlampjes in de aanbieding. Voor weinig, als compensatie voor de narigheid. Nu denken ze thuis dat daar een verband tussen zit.

Jean Quist, redacteur Techniek Cobouw

Reageren op deze blog? Dat kan via j.quist@cobouw.nl of via Twitter op @JeanQuist 

 

Reageer op dit artikel