blog

Een dijk van een misser

bouwbreed

Buitengewoon fel was Ed Nijpels, vorige week in deze krant.

“Een dijk van een misser” noemde hij de berichtgeving over het eindadvies van ‘zijn’ Adviescommissie Toekomst Afsluitdijk. Cobouw sloeg volgens hem de plank volledig mis, de journalisten hadden het rapport niet goed gelezen. Maar wie dat doet, zal moeite hebben om de commissievoorzitter in zijn kritiek te volgen. De krant heeft namelijk tot op grote hoogte gelijk. Van de ambitie om van de Afsluitdijk hét wereldwijde duurzaamheidsicoon te maken, komt weinig terecht. Veiligheid en geld, daar draait het om. Van echte innovatie is nauwelijks sprake, zeker niet op de korte termijn. Er zijn wel mogelijkheden, aldus de commissie. Zonnecellen hebben potentie om zich verder te ontwikkelen, blue energy kan op termijnrendabel worden – dat soort formuleringen. De gekozen variant, de overslagbestendige dijk, is volgens Nijpels wel degelijk innovatief. Maar waarom dat zo is, blijft onduidelijk. Hij vergeet overigens te melden dat het basisidee van Rijkswaterstaat is en niet behoorde bij de oorspronkelijke voorstellen die de acht consortia hadden ingediend.

Ook meldt Nijpels niet dat hij sinds zijn aantreden in 2008 als voorzitter van NLingenieurs geen kans onbenut heeft gelaten om te pleiten voor meer durf en lef in de aanpak van grote projecten. De Afsluitdijk moest het blinkende uithangbord worden van Nederlands wereldwijd leidende positie in deltatechnologie. ‘Zijn’ ingenieurs zouden ervoor zorgen. Deze krant verwoordde het misschien wat ongenuanceerd, maar liet zich niet afleiden door de zalvende woorden in het rapport. Cobouw heeft de commissie afgerekend op de torenhoge ambities die ook de voorzitter zelf jarenlang heeft geformuleerd. Wie het rapport leest, kan niet anders concluderen dan dat het allemaal wel erg mager is. Dat is misschien een pijnlijke boodschap voor de frontman van de Nederlandse ingenieurs, maar om dan de boodschapper de schuld te geven is, hoe zal ik het netjes zeggen, een tikje teleurstellend.

Reageer op dit artikel