blog

Verkiezingen

bouwbreed

De treurigstemmende conclusie na bestudering van de verkiezingsprogramma’s is dat de beloften die politici ons doen in de afgelopen 8 jaar onveranderd zijn.

In 2002 was het enkel de VVD die extra geld wilde uittrekken voor de aanleg van nieuwe wegen om het fileprobleem op te lossen. En anno 2010 heeft de VVD alleen gezelschap gekregen van de PVV van Geert Wilders. Ook die wenst extra miljarden voor nieuw asfalt. En hoewel bereikbaarheid ook na acht jaar nog steeds een belangrijk thema is voor alle partijen, investeren andere liever in openbaar vervoer. Net als 8 jaar geleden. Andere beloften die ook nog onveranderd blijken, zijn de openruimteheffing bij GroenLinks en ChristenUnie, meer geld voor het spoor, ruimte voor de rivieren en beter onderhoud aan wegen. Particulier opdrachtgeverschap blijft bij alle partijen populair, ondanks het feit dat het om marginale woningbouwcijfers gaat. En natuurlijk probeert elke partij wederom het modewoord ‘duurzaamheid’ op de één of andere manier in zijn programma te stoppen. Kortom, het gros van de programma’s bevat veel oude wijn in nieuwe zakken.

Toch zijn er twee onderwerpen waar acht jaar geleden geen enkele partij zijn vingers aan wilde branden en die nu een prominente plek opeisen: de eventuele verhoging van de AOW-leeftijd en het al dan niet afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Alle partijen – behalve SP en PVV – willen dat de AOW-leeftijd wordt verhoogd. Bij de hypotheekrenteaftrek staan partijen haakser op elkaar. Alleen CDA, VVD en PVV staan pal voor het handhaven ervan, volgens de rest moet de renteaftrek op de schop. Voor de bouw is herstel van de economie en het consumentenvertrouwen van het grootste belang, zo leert een rondgang langs de brancheorganisaties. En dat houdt vooral in dat een volgend kabinet het lef moet tonen voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen in deze heikele dossiers. Of dat nu links- of rechtsom is.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels