blog

ICTegenwerking

bouwbreed Premium

De bouw schreeuwt om innovatie! Ik heb mezelf de vorige keer al schuldig gemaakt aan een invulling van deze populaire kreet.

Innovatie is volgens iedereen hard nodig in onze achterblijvende sector en we moeten veel meer halen uit de eindeloze mogelijkheden die de huidige computertechniek ons te bieden heeft. Waar de kindertjes van nu massaal, continu en grenzenoverbruggend met elkaar communiceren via sociale netwerken, laat de Nederlandse bouwwereld het eigenlijk een beetje afweten. Van virtuele realtime bouwmodellen tot zelfdenkende kennismanagementsoftware; we willen wel, maar concrete vorderingen worden sectorbreed, of ook maar organisatiebreed, niet gemaakt. Toegegeven, ontwikkelingen als BIM en systems engineering komen informatietechnisch gezien nu eindelijk op gang, maar andere minder gehypte ICT-projecten lijken menigmaal een stille dood te sterven. Wat is toch die belemmering? Technische drempels? Dacht het niet.

De scepter van de ICT-afdelingen zwaait lustig in het rond en onthoofdt in al zijn goede bedoelingen ongestoord allerlei veelbelovende projecten. Omdat er geen budget beschikbaar is voor dergelijke ICT-projecten. Omdat de inpassing in het huidige informatiesysteem echt niet mogelijk is. Maar veelal omdat wij bouwers ‘niets begrijpen van de fijnere kneepjes van het ICT-universum’.

En niet alleen op kantoor heerst die kloof tussen, grof gezegd, computernerds en betonbrouwers. Ook in projecten is de omgang tussenbeiden een wankel evenwicht, terwijl onze projecten eigenlijk niet eens zoveel van elkaar verschillen (zowel qua budgetoverschrijdingen als bijvoorbeeld complexiteit en een steeds meer procesmatige benadering). Zuid-Nederlandse praktijken met technische installaties, waar de tunnelbouwer weinig raad mee weet, zullen bij menig Cobouw-lezer nog vers in het geheugen staan. Begin bij de gemiddelde civiele techneut over systeemtesten van meerdere weken en zijn oren beginnen te klapperen. Staan de spreektalen van de disciplines dan zover uit elkaar dat zulke discussies alleen maar uit kunnen monden in een inefficiënte uitwisseling van onduidelijk gedefinieerde terminologie? We zouden toch in ieder geval, als slimme ontwikkelde techneuten, een normaal gesprek met elkaar moeten kunnen voeren?

Misschien moet het doel van onze ontwikkeling daar maar eens in zitten, in plaats van weer op kosten van de maatschappij een hypermodern non-proven veiligheidssysteem in die nieuwe tunnel te adviseren of een nog complexer verkeersmanagementconcept op onze snelwegen te implementeren.

En ondertussen zakt de Nederlandse bedrijvigheid alleen maar verder weg in het tijdrovende drijfzand van de ICT-helpdesk…

Bas Klaver

Reageer op dit artikel