"Vaklui onder elkaar, dat maakt metselen zo mooi"

"Vaklui onder elkaar, dat maakt metselen zo mooi"
Erik Hop (rechts met bril) en Robin Joosten, leerling metselaars, aan het werk bij een renovatieproject in Loenen aan de Vecht. Foto: Christiaan Krouwels

Twee jonge metselaars met passie voor hun vak, waar vind je ze nog? Erik Hop en Robin Joosten kozen heel bewust voor het metselvak. Maar ze vrezen de laatsten der Mohikanen te zijn. Wat is volgens hen de charme van het metselen?

“Altijd buiten zijn, lekker in de frisse lucht, gezellig met vaklui onder elkaar, dat is wat metselen zo mooi maakt”, zo antwoordt Erik Hop op de vraag waarom hij ooit voor de opleiding tot metselaar gekozen heeft. Robin Joosten valt hem bij. “Maar meer nog dan dat is het dat je als metselaar écht wat maakt. Aan het einde van een werkdag ga je altijd tevreden naar huis. Je hebt immers wat neergezet die dag.” 

Metselen is zichtwerk

Terwijl bij Robin pas in de brugklas het besef kwam dat hij in de bouw wilde werken, had Erik die ambitie al eerder. “Ik heb familieleden die in de bouw werken en mijn vader heeft ooit de opleiding tot metselaar gevolgd. Mijn omgeving heeft mij dus aangestoken. Maar het vuur kwam pas echt toen bij ons thuis een bevriende metselaar een schuurtje kwam bouwen. Ik ben vaak bij hem gaan zitten, gewoon om te kijken, maar ook om af en toe te helpen, zoals met het sjouwen van stenen. Het boeide mij vooral dat metselen “zichtwerk” is, je hebt snel resultaat van je werk.”

Oude boerderijtjes

Zelf hebben Erik en Robin genoeg van die resultaten van hun werk waar ze trots op zijn, hoewel ze beiden pas zo’n vier jaar als metselaar actief zijn. Erik: “Wanneer ik door de buurt rijd, zie ik precies waaraan ik heb meegewerkt. Dat geeft veel voldoening, zeker als de steigers zijn verdwenen. Bijvoorbeeld oude boerderijtjes, waar ik gespecialiseerd metselwerk heb uitgevoerd, zoals boerenvlechtwerk. Op zulke momenten zie je dat metselen een echt vak is.” Ook Robin vindt dat de oude boerderijen hem eer van zijn werk geven. “De ronde toogjes boven de kozijnen in die boerderijen is ook zo’n voorbeeld van specifiek werk van een metselaar, dat niet zo heel vaak meer voorkomt. Wederom vakmanschap dus.”

Kalkspecie

In hun prille carrière hebben ze nog niet heel veel hoogte- en dieptepunten meegemaakt. Robin: “Als ik dan toch een dieptepunt moet noemen, is het mijn baas bij mijn vorige werkgever. Ik had geen klik met hem. Op zich niet erg, maar hij liet mij allerlei werkzaamheden uitvoeren, behalve metselen. Dat is niet handig als je beter wilt worden.” Over hun grote hoogtepunt tot nu toe zijn ze het eens, dat was de deelname aan Skills Heroes. Erik heeft zelfs al driemaal meegedaan. Hij werd er de Joop Zoetemelk onder de metselaars. “Ik ben drie keer tweede geworden. Maar daar ben ik erg blij mee hoor. Het is een prachtig resultaat. Bovendien is meedoen aan Skills Heroes zeer leerzaam voor een jonge vakman, omdat het je zelfstandigheid bevordert. Je doet alles zonder leermeester. Een ander hoogtepunt is een oude molen bij Groenekan waarbij ik vorig jaar heb geholpen met restaureren. Ook weer heel specialistisch metselwerk, waarbij we kalkspecie moesten gebruiken.”

Allround metselaar

De toekomst als metselaar zien ze helemaal zitten. Al willen ze graag allround worden. “Een echte vakman beheerst in mijn ogen alle facetten van het vak”, zegt Robin. Dat betekent blijven ontwikkelen, door te leren vloeren leggen, tegelzetten en timmeren, om maar wat te noemen. Erik: “Dat maakt het werk als metselaar ook lekker afwisselend, anders ben je alleen maar bezig met muren. Ik hoop al die andere dingen in de praktijk te leren, en zo steeds beter te worden.” 

De eigen toekomst zien ze zonnig in. Minder optimistisch gestemd zijn ze over de toekomst van het vak. Robin: “Er is een zwaar tekort aan metselleerlingen. In mijn klas van 23 leerlingen zijn er maar twee metselaars, onder wie ikzelf.” Dat gaat ten koste van het vakmanschap, vreest Erik. “Nu zijn er vooral oude rotten op de bouwplaats te vinden, metselleerlingen zie je nauwelijks. We moeten uitkijken dat de bouw niet ooit stil komt te vallen omdat er geen metselaars te vinden zijn.” Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, een tekort oplossen doe je niet zomaar. Ze roepen twijfelende jongeren op voor het metselvak te kiezen. “Metselen is leerzaam, gezellig, en je maakt mooie dingen. Wie aarzelt, moet gewoon eens komen kijken naar bijvoorbeeld het NK Metselen van de KNB (Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek), begin april in Ede. Je ziet vanzelf wat een prachtig vak het is!”

Bio Erik Hop
Leeftijd: 20 jaar
Huidige opleiding: Metselaar (niveau 3) aan het Deltion College
Werkzaam bij: Vanlagen Metselwerken BV

Bio Robin Joosten

Leeftijd: 20 jaar
Huidige opleiding: Metselaar (niveau 3) bij MBO Amersfoort
Werkzaam bij: Vanlagen Metselwerken BV