artikel

De vakman van morgen

bouwbreed 449

De vakman van  morgen

Het gaat goed met de bouw. Bedrijven staan te springen om goed gekwalificeerd personeel. Wat merken de bouwopleidingen daarvan en hoe denken de beginnende vakmensen er over? Wat zijn hun dromen en ambities?

De vakvrouw van morgen: Veerle van Es

Werken op het snijvlak van bouw en kunst. Dat is wat Veerle van Es vroeger altijd wilde. En dat is eigenlijk ook wat ze nu doet. Bij Visser & Smit Bouw is ze werkzaam als werkvoorbereider in een kunst­omgeving.

Architectuur vond ze altijd nét iets te zweverig, bovendien vond ze anderen daar beter in dan zichzelf. Toch zou haar ideale baan het praktische van de bouw moeten hebben, maar ook het kunstzinnige van
de architectuur. “Vroeger had ik een toekomst­beeld dat een architect een bijzonder esthetisch gebouw zou ontwerpen dat eigenlijk niet te bouwen zou zijn. Ik zou vervolgens iets creatiefs bedenken waardoor het tóch gebouwd zou kunnen worden”, vertelt Veerle.

Verhoogde toneelvloeren

Maar vind maar eens iets waarmee je precies op dat snijvlak van design, kunst en bouw werkt. Toch doet ze dat nu in feite. Veerle werkt namelijk bij Visser & Smit Bouw aan het megaproject OCC in Den Haag. “Dat is het Onderwijs- en Cultuur­centrum, waar al een tijdlang aan wordt gewerkt. Onder andere het Nederlands Dans Theater en het Residentie Orkest krijgen er een plek. Als werkvoorbereider ben ik er verantwoordelijk voor de verhoogde toneelvloeren. Dat betekent onder andere dat ik de contracten voor de onderaannemers goed moet regelen en op elkaar moet laten aansluiten.”

Traineeship van drie jaar

Veerle van Es
Leeftijd: 26
Opleiding: TU Delft, bachelor Bouwkunde, master Building Technology
Werkzaam bij: Visser & Smit Bouw

Hoewel ze met plezier als werkvoorbereider in de kunstsector bezig is, is dit in principe geen baan voor de lange termijn. Na haar studie aan de TU Delft is ze begonnen aan de Construction University van Building Heroes. Een traineeship van drie jaar. Veerle: “Het idee is dat je elk jaar iets heel anders doet. Zo kijk je in allerlei keukens en kun je daarna beter beslissen wat je verder wilt. Begin 2020 moeten de toneelvloeren in het OCC zijn opgeleverd. Dat komt goed uit, want we zijn dan precies een jaar verder. Na afronding van die opdracht kan ik dus mooi weer ergens anders gaan beginnen.”

 


De vakman van morgen: Jasper Olthuis

Elektrotechnicus Jasper Olthuis is pas 20 jaar oud, maar heeft heel wat indrukwekkends op zijn cv staan. Hij vertelt over zijn deelname aan EuroSkills én over zijn ambitie. “Mijn doel is om technisch leidinggevende te worden.”

Boomhutten bouwen, een beetje hobby’en met brommers, en met fietslampjes en een zwakstroomkabel een mini-installatie maken. Wie de jeugd van Jasper Olthuis bekijkt, kon eigenlijk zien aankomen dat voor hem een toekomst in de bouw was weggelegd. “Mijn vader stimuleerde me met dit soort dingen”, vertelt Jasper, “hij wilde destijds zelf graag elektricien worden. Uiteindelijk is hij trouwens slager geworden”

Technisch leidinggevende

Jasper heeft al aardig wat opleidings- en werkervaring in de elektrotechniek.  Momenteel is hij vanuit InstallatieWerk gedetacheerd bij Van der Sluis Technische bedrijven. “Daar houd ik me nu vooral bezig met het onderhoud en inregelen van cv-ketels.” Wat hemzelf betreft, gaat zijn ontwikkeling de komende jaren verder en verder. “Mijn doel is om ooit de hbo-opleiding tot technisch leidinggevende te volgen. Daarmee kan ik dan binnen een technisch bedrijf de boel aansturen.”

Nederlands kampioen

Voorlopig hoogtepunt in zijn loopbaan als vakman tot nu toe is ongetwijfeld zijn deelname aan EuroSkills, vorig jaar in Boedapest. Voordat hij daar belandde, moest hij een pittige weg afleggen. “Eerst de kwalificatiewedstrijden op school, vervolgens de Nederlandse Kampioenschappen, Skills Heroes. Die won ik en daarmee kwalificeerde ik me voor Boedapest. Maar dat betekende trainen, trainen en nog eens trainen. In 2018 heb ik daardoor bijvoorbeeld geen zomervakantie gehad.”

Unieke ervaring

Jasper Olthuis
Leeftijd: 20
Huidige opleiding: Eerste monteur Service en Onderhoud (niveau 3) aan het Deltion College
Afgeronde opleiding: Eerste monteur elektrotechnische installaties (niveau 3)
Werkzaam bij: Van der Sluis Technische bedrijven

Maar dat was het waard, want EuroSkills was een unieke ervaring. “Een prachtig evenement, ook door alle media-aandacht. Ik had een ingewikkelde wedstrijdopdracht. Daarbij moest ik KNX, een vorm van domotica, aan elkaar linken in een grote installatie, die ik ook zelf moest opbouwen. Ik heb alles gegeven en werd uiteindelijk zesde van de dertig deelnemers. Bovendien heb ik een medaille voor excellent vakmanschap behaald. Een resultaat waar ik heel tevreden mee ben.” Toch knaagt er iets. “De winnaar was een Zwitser, die alles helemaal perfect uitvoerde. Zijn coach zat echter in de organisatie van EuroSkills, dus ik heb het vermoeden dat niet alles helemaal eerlijk is gegaan.” Maar al met al is Jasper meer dan tevreden.  “Nederlands kampioen en zesde tijdens EuroSkills, dat staat op je 20ste natuurlijk mooi op je cv!”

Reageer op dit artikel