artikel

De vakman van morgen

bouwbreed 1134

De vakman van morgen

Het gaat goed met de bouw. Bedrijven staan te springen om goed gekwalificeerd en gemotiveerd personeel. Wat merken de bouwopleidingen ervan en hoe denken de beginnende vakmensen er over? Wat zijn hun dromen en ambities?

De vakvrouw van morgen: Priscilla van Luyk

Als jonge vakvrouw vindt Priscilla van Luyk haar weg in het mannenbolwerk van de schildersbranche. En hoe. Ze presteerde goed bij de mbo-vakwedstrijden en loopt over van ambitie.

Keurig achtste werd ze, bij de mbo-vakwedstrijd Skills Heroes van eerder dit jaar. Daarmee was Priscilla van Luyk meteen de beste vrouw in de categorie Decoratieschilder. De jonge vakvrouw is natuurlijk trots op deze prestatie, maar er knaagt volgens haar toch iets. “Vrouwen hebben het niet makkelijk in de schildersbranche. Ze worden vaak al beoordeeld voordat ze iets hebben kunnen laten zien. Zo ben ik zelf een aantal keer afgewezen voor een stage, alleen omdat ik een vrouw ben. In mijn ogen verdienen vrouwen meer kansen.”

The Beauty and the Beast

Om die reden heeft Priscilla een bijzondere invulling gegeven aan de vrije decoratieopdracht bij Skills Heroes. “Ik heb een schildering gemaakt van the Beauty and the Beast. Waarbij de Beast staat voor hoe vrouwen in de branche worden gezien, en de Beauty voor wat ze kunnen betekenen.” Het punt van Priscilla is gemaakt. Het illustreert tegelijkertijd haar passie voor het schildersvak. Passie die overigens bij toeval ontstond. “Eerst volgde ik de opleiding Ruimtelijke vormgeving. Tijdens een stage ging ik bij een decorbouwer werken, waar ik op de verfafdeling terechtkwam. Daar merkte ik hoe fijn ik het vind om met m’n handen te werken. Ik ben vervolgens overgestapt naar de opleiding Gezel schilder.”

Eigen atelier

Bio Priscilla van Luyk

Leeftijd: 24

Opleiding: MBO Gezel schilder – niveau 3

Werkzaam bij: de verfafdeling van Karwei Zevenaar

De toekomst van Priscilla ligt nog helemaal open. Werken bij een verfspeciaalzaak is een optie, maar ook een vervolgopleiding behoort tot de mogelijkheden. “Met een mbo-opleiding niveau 4 zou ik namelijk ook calculatiewerkzaamheden mogen doen. Denk aan het berekenen van de vierkante meters ruimte die moeten worden beschilderd, op basis waarvan je een offerte kunt maken. Dat lijkt me leuk werk.” Aan de horizon gloort ook een schildersloopbaan als zelfstandige. “Ik ben creatief, dus wie weet begin ik ooit wel mijn eigen atelier. Ga ik mooie geboortebordjes schilderen of zo.”

De vakman van morgen: Daan Weijgertze

Wie Nederlands en Europees kampioen Bouwtimmeren is, heeft heel wat in zijn mars. Desondanks blijft Daan Weijgertze de nuchterheid zelve. Laat hem maar lekker zijn vak uitvoeren. “Met m’n handen en met hout werken vind ik heerlijk om te doen.”

“Ik ben tevreden met wat ik nu doe, gewoon timmeren.” Het succes is timmertalent Daan Weijgertze niet bepaald naar het hoofd gestegen. Dat had best gekund, want de jonge timmerman in opleiding heeft al aardig wat prijzen gehaald. Zo werd hij Nederlands én Europees kampioen Bouwtimmeren. Die laatste titel behaalde hij in Boedapest, bij EuroSkills 2018. “Dat was wel spannend, ik moest continu geconcentreerd blijven”, zegt Daan.

Eikenhout favoriet

Na dit prijzenfestival kreeg Daan de nodige aanbiedingen uit de bouw, maar hij bleef zijn leerwerkbedrijf Stibo trouw. De reden is simpel: hij heeft er naar zijn zin. Daan: “Sowieso vind ik timmeren het leukste wat er is. Met m’n handen werken, met hout werken, prachtig. Bij Stibo doe ik afwisselend werk. De leukste klussen vind ik renovaties van boerderijen, ook omdat ik dan vaak met eikenhout te maken krijg, bijvoorbeeld bij het vervangen van dikke balken. Eikenhout is m’n favoriete houtsoort, lekker hard en met een mooie kleur. Kortom, ik heb het naar m’n zin bij Stibo, ik zit hier voorlopig prima.”

Groot inzicht

Bio Daan Weijgertze

Leeftijd: 19

Opleiding: MBO Bouwtimmeren – niveau 3

Werkzaam bij: Stibo (via Bouwmensen Rivierengebied)

Als kind zat het er al in dat Daan later timmerman zou worden. “Met mijn vader was ik altijd wel iets aan het timmeren. Ik wist al jong wat ik wilde worden.” Nu werkt hij vier dagen bij Stibo en één dag gaat hij naar school. De wereld ligt aan zijn voeten, maar voorlopig is hij tevreden met hoe het is. Ooit zou hij misschien nog projecten willen tekenen, maar dat is echt toekomstmuziek. Gevraagd naar zijn grootste kwaliteit hoeft Daan niet lang na te denken. “Dat is mijn inzicht. Bij een opdracht zie ik al snel voor me hoe iets eruit moet komen te zien. In 3D zeg maar. Dat is handig, want dan kun je daar naartoe werken.”

Reageer op dit artikel