Een beetje brandveilig is niet goed genoeg

Een beetje brandveilig is niet goed genoeg

De bewustwording bij eigenaren en gebruikers neemt toe, maar toch valt er nog een wereld te winnen om de brandveiligheid van gebouwen op orde te brengen. Dat is de overtuiging van Igor Rasenberg. Hij leidt niet alleen samen met zijn broer Stephan aannemersbedrijf Rasenberg in Terheijden, maar is ook al een kleine dertig jaar vrijwillig brandweerman bij de brandweer Midden- en West-Brabant.

Hoewel het brandweerteam in Terheijden, waar de aannemer deel van uitmaakt, tientallen malen per jaar uitrukt, gaat het meestal niet om brand. In de meeste gevallen wordt het team ingeschakeld om hulp te bieden, bijvoorbeeld bij ongelukken, stormschade of wateroverlast. Doordat in steeds meer huizen rookmelders zijn aangebracht, ziet Rasenberg het aantal woningbranden afnemen. “Maar als het om brand gaat, is het meteen ook een grote brand.”

Onvoldoende veilig

Als brandweerman heeft Rasenberg extra aandacht voor brandveiligheid en zeker ook rookwerendheid. “De meeste slachtoffers vallen door rook, niet door vuur.” Ervaring met brandtesten zou voor elke aannemer nuttig zijn, meent hij. “Dan besef je pas wat brandwerendheid is. Veel aannemers weten niet wat temperatuur doet. Ze denken dat een gipsen plaatje al voldoet.” Het gevaar zit niet in eerste instantie in het vuur, legt Rasenberg uit, maar in de hoge temperaturen die bij een brand wel op kunnen lopen tot duizend graden.

Brandveiligheid is net een vergiet. Als je niet alle gaatjes dichtmaakt, loopt het water toch nog weg.”
Het Bouwbesluit biedt in zijn ogen te weinig houvast voor brandpreventie. De eisen zijn de loop der tijd wel aangescherpt, maar gebruikers, eigenaren en ook aannemers missen vaak de kennis om een gebouw voldoende brandwerend te maken en vooral ook te houden. “Ik durf te stellen dat bijna geen enkel winkelpand in Breda voldoende veilig is”, zegt Rasenberg. Breda is dan toevallig de dichtstbijzijnde grote stad, maar in plaats van Breda kun je willekeurig elke andere plaatsnaam invullen, zegt hij desgevraagd. “Brandveiligheid is net een vergiet. Als je niet alle gaatjes dichtmaakt, loopt het water toch nog weg.”

Aanpassingen en verbouwingen

brandveilig
Igor Rasenberg

Waar het aan schort is volgens Rasenberg heel divers, maar de tekortkomingen hebben vaak te maken met de vele aanpassingen en verbouwingen aan panden. Bij het aanpassen van leidingen of het toevoegen van een ventilatie-unit heeft brandveiligheid meestal niet de hoogste prioriteit. Ook ziet hij geregeld deuren die onvoldoende brandwerend blijken te zijn of open staan omdat gebruikers zich niet realiseren wat de functie van de deuren is. Hij verbaast zich er geregeld over dat die situatie zich niet alleen voordoet bij wat oudere panden, maar juist bij die van tien tot vijftien jaar oud. “Dat niemand daar eerder aan de bel heeft getrokken.” Soms is het zelfs al bij oplevering mis.

Meer controle

Het positieve vindt hij dat opdrachtgevers tegenwoordig altijd wel iets doen met de meldingen van Rasenberg of zijn collega’s. “Vroeger vonden ze het onnodig om daar geld aan uit te geven. Het nadeel van brandveiligheid is dat het duur is en dat je niet ziet.” Maar sommige klanten, zoals woningcorporaties en jeugdzorginstellingen, zijn er heel serieus mee bezig door al hun complexen door te lichten en eventuele tekortkomingen in orde te maken. Wat zou helpen, is meer controle. Brandweer, verzekeraars en gemeente controleren weliswaar, maar niet periodiek. Rasenberg: “Er moet altijd een aanleiding zijn.” Dat kan bijvoorbeeld een vermoeden zijn dat er iets mis is, maar ook een controle bij een verbouwing.

Uitneembaar brandwerend plafond

De kennis en ervaring die Rasenberg bij de brandweer heeft opgedaan, gebruikt hij ook in zijn werk als aannemer. Zes jaar geleden bedacht hij voor een zorginstelling een uitneembaar brandwerend plafond, dat snel te installeren is. Dat leidde tot 2Resist, een plafondsysteem dat samen met de bedrijven Faay en Promat verder werd ontwikkeld. Het systeem bestaat uit verschillende brandvertragende panelen die elk afzonderlijk uitneembaar zijn. Het systeem won de Bouwster 2016, een prijs die tijdens Building Holland werd uitgereikt aan een project of product dat zich onderscheidt op het gebied van bouwkwaliteit of brandveiligheid.

In diezelfde periode heeft Rasenberg Sira Brandpreventie opgezet. Een bedrijfsonderdeel dat onder meer is gespecialiseerd in het aanbrengen van brand- en rookwerende voorzieningen en het uitvoeren van rookdichtheidmetingen. Nu vormt het nog maar een bescheiden deel van de omzet, maar het aandeel groeit hard. De levering van het brandwerende plafond loopt nog achter bij de verwachtingen. Rasenberg wijt het aan de conservatieve houding van de bouwsector, die niet snel geneigd is om voor nieuwe producten te kiezen. “Dat werkt vertragend.”

Igor Rasenberg