artikel

Uit de bouwkeet: de restauratie van het oude station van Delft

bouwbreed 413

Het voormalige stationsgebouw van Delft, pal naast het nieuwe station, wordt gerestaureerd en gerenoveerd voor een nieuwe bestemming. Het gebouw krijgt een restaurant met pizzeria en ijssalon op de begane grond, en flexibel in te delen werkplekken op de eerste en tweede verdieping.

Uit de bouwkeet: de restauratie van het oude station van Delft

Rondom het Delftse stationsgebouw is de ontwikkeling van het stadsgebied Nieuw Delft in volle gang. Het ondergaat een metamorfose naar een levendig stationsgebied. Direct aan het Stationsplein worden verschillende horecagelegenheden en kantoren met open werkplekken gerealiseerd. Du Prie Bouw & Ontwikkeling in Leiden startte in januari met de restauratie- en renovatiewerkzaamheden van het oude station, die na de zomer van 2018 klaar moeten zijn. We nemen een kijkje in de bouwkeet.

Oorspronkelijke kleuren en ornamenten

restauratieDe keet staat direct voor het oude station en kijkt uit op het nieuwe station van Delft. In de keet bespreken Anna du Prie, tendermanager bij Du Prie Bouw & Ontwikkeling en uitvoerder Sjaak Bentvelzen net na de lunch de dagelijkse voortgang van het project. Bentvelzen is al 44 jaar werkzaam bij Du Prie. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van de werkzaamheden aan het oude stationsgebouw. Het voormalige station is een Rijksmonument. “De buitengevels van dit prachtige pand worden volledig in de oude stijl opgeknapt en hersteld. We brengen de oorspronkelijke kleuren en ornamenten terug in de gevel en in het interieur. Ook passen we monumentenglas toe”, zegt Bentvelzen.

Nieuwe staalconstructie

restauratieDe binnenmuren van het pand zijn verplaatst om ruimte te maken voor het restaurant. “Binnen in het gebouw wordt een nieuwe staalconstructie aangebracht die volledig brandwerend is. Op de verdieping wordt een lichtgewicht magnesiet magnesietvloer aangebracht, gemaakt van een mengsel van magnesietsteen met zaagsel.” Bentvelzen geeft aan dat de planning van het werk zeer ambitieus is. “In oktober dit jaar moet de renovatie van het hele gebouw af zijn.”

Derde generatie

Du Prie Bouw & Ontwikkeling is een familiebedrijf. Tendermanager Anna du Prie vertelt dat haar echtgenoot Martijn du Prie de derde generatie is die aan het roer staat. “Du Prie is een breed georiënteerd bouwbedrijf dat met name is gespecialiseerd in ingewikkelde binnenstedelijke locaties. Zoals dit oude stationsgebouw, waarbij een renovatie van een monument samenvalt met een uitgebreide stedelijke gebiedsontwikkeling. De restauratie van het oude station middenin de intensieve nieuwbouw van het stadsgebied Nieuw Delft is een goed voorbeeld van de mooie projecten die we uitvoeren”, zegt Du Prie.

Foto openingsbericht: Andre Roeleven Fotografie

Reageer op dit artikel