artikel

Past jouw stofmasker wel echt goed?

bouwbreed 882

Voor asbestverwijderaars is de test verplicht, maar voor veel andere beroepen die langdurig in een stoffige omgeving werken niet. Toch is het aan te raden om het stofmasker dat je draagt regelmatig te laten testen om te zien of het nog wel goed op je gezicht aansluit. Dat heet een zogenoemde face-fit-test.

Past jouw stofmasker wel echt goed?

Groothandel in persoonlijke beschermingsmiddelen Trital mag sinds mei van dit jaar zulke testen uitvoeren. “Omdat mensen er in allerlei verschillende vormen en maten zijn is het uitermate onwaarschijnlijk dat één specifiek type masker afdoende bescherming biedt bij iedereen”, zeht Theo de Vliegh va Trital. “Tegenwoordig is een baard nogal hip, maar het zou goed kunnen dat een stofmasker daardoor niet meer goed past. Er ontstaat een verhoogd risico dat het adembeschermingsmiddel niet correct afdicht, in andere woorden het verkeerde masker leidt tot lekkages en daarmee ook onomkeerbare gezondheidseffecten.”

Verminderde longfuncties

Volgens De Vliegh gebeurt het daardoor regelmatig dat vakmannen verminderde longfuncties, verslechtering van luchtwegklachten en aandoeningen aan het. het hart- en vaatstelsel oplopen. “Dit leidt vervolgens tot een hoger verzuim van de werknemer. Langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging kan direct worden gekoppeld aan levensduurverkorting, ofwel vroegtijdige sterfte.”

Trital maakt  gebruik van een kwantitatieve testmethodiek waarbij met behulp van speciale instrumentatie de concentraties controlestof binnen en buiten het masker berekend worden. De Vliegh: “Dit maakt mogelijk dat eventuele luchtstromen binnen het masker opgemeten kunnen worden, wat mogelijke lekkage aanduidt.”

Dankzij een face fittest ben je verzekerd van een betrouwbare en nauwkeurige meting en een goed zittend stofmasker. Elke test leidt tot een zogenoemde ‘fitfactor’. Deze numerieke waarde weerspiegelt de mate van afdichting: een hoge fitfactor  betekent een goed nauw sluitend masker.

Reageer op dit artikel