artikel

Het vervelendste klusje doe je online

bouwbreed 1139

Je bent een bouwer. Iemand waarvan de handen kunnen maken wat de ogen zien. Je bent niet bang voor gore klauwen, kou, wind of regen. Aanpakken, dat kun je. Er is echter één klus die je gestolen kan worden. Een smerig werkje dat je het liefst zo lang mogelijk voor je uitschuift: de administratie. Je boekhouding. Gaap..

Het vervelendste klusje doe je online

Natuurlijk. Je kunt die rotklus natuurlijk uitbesteden. De hele papierwinkel in een schoenendoos douwen en bij een mannetje op de stoep zetten. Een keer per maand een factuurtje betalen en het verder wel goed vinden. Dat kan. Maar het is niet heel verstandig. En waarschijnlijk betaal je er te veel voor. Anno 2017 is dat ook helemaal niet meer nodig. Online boekhoudprogramma’s schieten als paddestoelen uit de grond en ze zijn vaak nog (deels) gratis ook.

Bonnetjes weggooien

En ze hebben een groot aantal voordelen. Zo kun je per e-mail ontvangen facturen naar je boekhoudprogramma toe mailen. Worden je bankafschriften veelal automatisch ge-upload in je boekhoudprogramma, waardoor je goed zicht hebt op de laatste stand van zaken Je hoeft geen papieren administratie meer bij te houden. Je mag bonnetjes gewoon weggooien, nadat je er een foto van hebt gemaakt met je mobiel.

Bevordert de samenwerking

Je facturen maak je in het online boekhoudprogramma. Verder bevordert een online programma de samenwerking tussen jou en je boekhouder. Jullie werken in hetzelfde systeem en hij kan precies zien wat je doet. Maar omdat je hem het nodige werk uit handen neemt, zal zijn factuur een stuk lager uitvallen. Als je een beetje discipline hebt, heb je dagelijks inzicht in hoe je bedrijf er financieel voorstaat. Je kunt – vaak op je smartphone – zien hoeveel omzet je gedraaid hebt, wat je kosten zijn en welke factuur nog niet betaald is. Met een simpele muisklik verstuur je dan een herinnering.

Online is goedkoper

Maar welk programma kies je? Voor de zekerheid kun je er voor kiezen om gebruik te maken van een tijdelijk, gratis online boekhoudprogramma. Ben je na een tijdje niet tevreden, kun je altijd nog voor een ander programma gaan. De meeste online boekhoudprogramma’s richten zich op het gebruiksgemak, omdat ze weten dat ondernemers veel tijd nodig hebben voor dingen waar ze wel goed in zijn. Ook zal een online oplossing meestal het goedkoopst zijn, omdat je als zzp’er of zelfstandig ondernemer vaak betaalt naar gebruik. Daarnaast is de online helpdesk bij veel pakketten goede toevoeging, waar je met al je vragen terecht kunt.

Om je op weg te helpen hebben we zes veelgebruikte boekhoudprogramma’s op een rij gezet.

Jortt

Een boekhoudmethode in een modern jasje. Een die spreekt in de taal van de ondernemer en niet in die van de boekhouder. Op die manier is het voor gemakkelijk om de eigen boekhouding te voeren en inzicht te krijgen in je financiële situatie.
Concrete en begrijpelijke zaken als de digitale bankafschriften en de verstuurde facturen zijn de belangrijkste vertrekpunten. De BTW-aangifte is voor veel ondernemers een driemaandelijks struikelblok. Jortt geeft je realtime informatie over de hoogte van de aankomende BTW-betaling. Zodat je ruim van tevoren weet waar je aan toe bent.
Naast de financiële administratie bevat Jortt ook een gratis module om online facturen te maken. Hiermee kun je makkelijk en snel professionele facturen versturen, voorzien van je eigen bedrijfslogo. Jortt is er in twee varianten: Jortt Gratis en Jortt Compleet. Met Jortt Gratis maak je gratis onbeperkt professionele digitale facturen. Jortt Compleet bevat naast alle functionaliteit van Jortt Gratis ook een complete boekhoudfunctionaliteit. De eerste maand is die gratis, daarna betaal je 12,50 euro per maand. Jortt is maandelijks opzegbaar.

Reeleezee

Bij Reeleezee maken ze het makkelijk om een administratie bij te houden: geen onbegrijpelijke boekhoudtermen maar er is geautomatiseerd wat geautomatiseerd kan worden. “je bent tenslotte ondernemer, geen boekhouder,” is de slogan van Reeleezee. Sinds 2003 legt Reeleezee zich steeds meer toe op het online boekhouden voor zzp’ers en startende ondernemers.

De flexibiliteit van het pakket is een groot voordeel en zorgt voor een goede ervaring voor de gebruiker. Je kunt het pakket, door middel van het toevoegen of desgewenst weer verwijderen van afzonderlijke modules, precies zo inrichten zoals jij graag wilt als zzp’er. Sommige zaken doe je misschien liever zelf, andere laat je weer liever over aan een expert. Zo richt je als ondernemer zelf jouw online boekhoudpakket in en stem je het af op jouw behoefte. Het online boekhoudprogramma van Reeleezee is voorzien van een Zeker-Online keurmerk, is gebruiksvriendelijk en eenvoudig en toegankelijk voor iedere ondernemer.

Snelstart

Dit boekhoudprogramma biedt goede software aan om zelf te factureren en te boekhouden. SnelStart streeft er namelijk naar om de boekhouding van ondernemers 100 procent te automatiseren. Er zijn koppelingen mogelijk die je veel tijd besparen en de automatische voorraadbeheer functie is ook een pluspunt. Sinds 1982 is dit familiebedrijf al gespecialiseerd in boekhoudprogramma’s en facturatiemodules.

Je begint eenvoudig met een beknopte variant en kunt door verschillende modules te combineren een pakket samenstellen dat goed bij je past. Ook de app is handig en geeft je altijd inzicht in jouw administratie via een dashboard. Je kunt zo eenvoudig onbeperkt online factureren en hebt de mogelijkheid om inkoopbonnen- en facturen automatisch te verwerken via een foto van je smartphone of tablet. Er is ook een uitgebreid kennisplein, zijn er webinars en instructievideo’s ter ondersteuning. Daarnaast wordt er met dit programma automatisch van jouw administratie een back-up gemaakt. Over de afgelopen 30 dagen kun je ieder gewenst tijdstip selecteren en de administratie terugzetten naar de stand van toen.

Moneybird

Een woord: eenvoud. Dat straat Moneybird uit. Geen poespas dus. Het programma werkt intuïtief en heeft een simpel karakter, waardoor de financiële administratie voor ondernemers gemakkelijk is: eenvoud en gemak staat centraal. Moneybird is en blijft dan ook volop in beweging, met nieuwe functies.

Het is een volledig boekhoudpakket waarmee je in een handomdraai een offerte of een factuur kunt maken. Factuurregels kun je direct aan de categorieën koppelen. Documenten kunnen gemakkelijk worden toegevoegd via je mobiel of het web. De btw-percentages uit de facturen en inkomende documenten worden automatisch verwerkt in je btw-aangifte. Zo blijft je boekhouding altijd op orde. Heb je toch vragen dan is er een uitgebreide kennisbank op de site van Moneybird aanwezig om je antwoorden te vinden. Ook is er een lijst met adviseurs gecreëerd die, als je daar behoefte aan hebt als zzp’er, over je schouder mee kunnen kijken als extra ondersteuning.

Twinfield

Twinfield is een online boekhoudpakket dat startende ondernemers en zzp’ers begeleidt bij de opvolging van betalingen, facturen en rapporteringen. Twinfield heeft een speciale abonnementsvorm voor zzp’ers gelanceerd: Twinfield Factureren. Een zzp’er die zo’n abonnement heeft lopen, kan zijn facturen rechtstreeks in het professioneel boekhoudplatform opmaken. Het programma is gemakkelijk in gebruik en je leert er intuïtief in te werken. Voor startende ondernemers biedt Twinfield ook een online training voor boekhouden aan. Er is ook een app, waarmee je op afstand de kilometer- en urenadministratie kunt bijhouden en updaten. Verder kun je met dit boekhoudprogramma makkelijk samenwerken met je accountant of administratiekantoor, die vaak zelf al met dit veelgebruikte pakket werken. Nadeel is dat enige financiële kennis noodzakelijk is om goed met Twinfield om te gaan.

Yuki

De missie van Yuki is de samenwerking tussen ondernemer en accountant te versterken, door ze met elkaar te verbinden via één online boekhoudplatform waar ze samen werken aan de online boekhouding. Yuki biedt een complete online boekhouding, inclusief een digitaal archief. Een automatische herkenning van de aangeleverde documenten zorgt voor een snelle verwerking. De software wordt continu ondersteund en gecontroleerd door een ervaren team van boekhouders. Op gebied van boekhouding heb je de keuze tussen twee serviceniveaus. Als je graag zelf alle gegevens zo dicht mogelijk bij de hand hebt en de voorbereiding van de btw-aangiften en de jaarrekening het liefst overlaat aan de accountant waar je mee samenwerkt, dan kies je voor de Yuki Transactieservice. Wil je daarentegen praktisch de volledige boekhouding en opvolging in de handen leggen van Yuki, kun je opteren voor de Garantieservice of Full Service van het pakket. Het pakket geeft je daarnaast ook nog de mogelijkheid om bijv. informatie en correspondenties rond verzekeringen of het personeelsbestand op te slaan.

Reageer op dit artikel