artikel

Biobased muurverf die de ook de lucht zuivert

bouwbreed 492

Sigma Air Pure is een innovatieve biobased muurverf met een luchtzuiverende werking. De zogenoemde Air Purifying Technology zuivert de binnenlucht.

Biobased muurverf die de ook de lucht zuivert

Binnenlucht is tot wel tien keer meer vervuild dan buitenlucht, schrijft verfproducent Sigma in een persbericht. Een van de oorzaken van die vervuilde binnenlucht is het gas formaldehyde. Dit wordt uitgestoten door onder andere spaan- en vezelplaten, meubilair, tapijt, lijm en interieurstoffen. De Air Purifying Technology van Sigma filtert de formaldehydemoleculen uit de binnenlucht en neutraliseert ze.

Opname van 70 procent

Formaldehyde is onzichtbaar en niet te wegen. Wél kun je de concentratie ervan meten. “Dus dat hebben we gedaan”, vertelt Ad Lankhaar, technical product manager bij Sigma’s moederbedrijf PPG Coatings. “Eurofins heeft voor ons de Air Purifying Technology in Sigma Air Pure getest volgens de geldende ISO-norm. Verspreid over 28 dagen, met een meting op elk uur. Dat gaf een goed en betrouwbaar beeld, met de opname van gemiddeld 70 procent als resultaat.”

Kwaliteit is gelijk

De technologie heeft volgens Sigma geen effect op de kwaliteit van de verf. Juist dat aspect woog zwaar bij de ontwikkeling van de Air Purifying Technology. Want hoe innovatief ook, een schilder moet wel met de verf kunnen werken. “De kwaliteit van de verf moest gelijk blijven, daar hebben we scherp op gelet”, stelt Lankhaar.

Wit blijft wit

Sigma Air Pure is 45 procent biobased. Waar de meeste witte biobased producten wat gelig zijn of op termijn worden, is Sigma Air Pure kleurstabiel. Met andere woorden: de muurverf is wit en blijft wit. Andere kenmerken zijn de supermatte uitstraling en een verpakking van 100 procent gerecycled materiaal.

Reageer op dit artikel