artikel

Klimaatplafonds voor extra comfort, productiviteit en duurzaamheid

bouwbreed 1783

Klimaatplafonds voor extra comfort, productiviteit en duurzaamheid

Een klimaatplafond is een zogenaamd afgiftesysteem waarmee een ruimte kan worden gekoeld en/of verwarmd.

Een klimaatplafond is een bouwkundig (metalen)plafond dat is voorzien van watervoerende klimaatelementen. In de stralingspanelen wordt koud of warm water gevoerd zodra er behoefte in de ruimte is aan koeling of verwarming. Klimaatplafonds geven op die manier straling af. Dit in tegenstelling tot zogenaamde all-air of convectieve systemen, zoals bijvoorbeeld ventilatorconvectoren of split-units, waarbij de energieoverdracht door middel van lucht plaatsvindt.

Bepaal zelf de behoefte aan verse lucht
Bij klimaatplafonds wordt de luchttoevoer bepaald door middel van de behoefte aan verse lucht en niet door de benodigde koelcapaciteit. De temperatuur is per ruimte of regelgebied zelf te in te stellen. Afhankelijk van de ingestelde en gemeten temperatuur wordt een motorbediende klep aangestuurd die de watertoevoer naar het klimaatplafond regelt. De hoeveelheid water over het plafond bepaalt de capaciteit die het klimaatplafond levert en daarmee de temperatuur in de ruimte.

Verwarmings- en koelvermogen
Een van de eerste leveranciers van klimaatplafonds is Verwol, dat in 1998 is gestart met de productie, levering en montage van klimaatplafonds. Verwol heeft de afbouwdisciplines in eigen huis, die ervoor zorgt dat elk klimaatplafond perfect aansluit op de bouwkundige plafonds en de wanden. De klimaatplafonds van Verwol zijn in diverse uitvoeringen beschikbaar waarbij u een keuze kunt maken in de materialen die worden toegepast. Het verwarmingsvermogen en het koelvermogen is in alle opties conform EN 14037 en EN 14240.

Lees hier meer over klimaatplafonds op Cobouw.

Reageer op dit artikel