artikel

Isolatie met natuurlijke materialen op recept

bouwbreed 535

Isolatie met natuurlijke materialen op recept
Waterschap Holland Delta. Op de wanden is Cork Rough gemonteerd en in het centrum van de wand zijn de Soundless panelen bevestigd. Beeld: De Akoestiekfabriek.

Bedrijven die hem over isolatie om advies vragen, moeten niet vreemd opkijken als de Jeroen Besteman, directeur van de Akoestiekfabriek, in een witte doktersjas in hun kantoor verschijnt. Besteman noemt zichzelf Dokter Akoestiek en ziet zichzelf ook als een geneesheer. Want het doel van de Akoestiekfabriek is mensen beter te maken door een gezondere werkomgeving voor hen te scheppen.

Eigenwijs. Die kwalificatie hoort Besteman geregeld. Hij vindt het eerder een compliment dan een belediging. “De boel een beetje opruwen” ziet hij als zijn roeping. De uitdaging van de 21e eeuw valt volgens hem samen te vatten in twee woorden: Wakker Worden!

In de goot

Besteman is van mening dat het allemaal anders moet. Het lijkt wel of de wereld niets heeft geleerd van de crisis van 2008, zegt de Rotterdamse ondernemer. “Hoeveel crises willen we nog meemaken voordat we beseffen dat we met z’n allen in de goot belanden als we zo doorgaan?” Hij wil zijn steentje bijdragen aan een transitie en doet dat in de akoestiek. Omdat hij daar toevallig verstand van heeft.

Circulaire economie

De Akoestiekfabriek, heel toepasselijk gevestigd in een voormalige zorgboerderij van de Pameijerstichting in Rotterdam, zet in op de circulaire economie. Besteman gelooft in duurzame producten. Hij gaat behalve voor een gezond milieu voor betere arbeidsomstandigheden en gelukkiger werknemers en geeft zelf het voorbeeld. Alle veertien werknemers van de Akoestiekfabriek verdienen evenveel en ze mogen vrij nemen wanneer ze willen. Mits het bedrijf er geen schade van ondervindt. Onder het motto ‘geven is leuk!’ trakteert hij zijn medewerkers op taarten die hij bakt met pruimen uit zijn eigen volkstuin.

Tof, leuk, mooi

Mensen presteren beter als ze gezond zijn. De Akoestiekfabriek beschouwt het als zijn missie om dat principe te vertalen naar de inrichting van de werkvloer. Met smaakvolle producten die het plezier in het werk verhogen. “Veel gezonder dan Het Nieuwe Werken,” roept Besteman. “Dat wordt gepresenteerd als een vorm van welness. Maar in feite is het gewoon een financieel verhaal waar werknemers niet beter van worden. Bij ons gelden andere sleutelbegrippen: tof, leuk, mooi, meerwaarde.”

Domme dingen

Aan ingesleten gewoontes en gevestigde opvattingen heeft hij een broertje dood. “Het leven is te kort om domme dingen te doen,” luidt een van zijn overtuigingen. Ook in zijn vakgebied komt hij veel “domme dingen” tegen. Wat te denken van termen als “galmtijdmelding” en dikke akoestische rapporten. “Zestien a-viertjes onzin, wat kan de klant daar nou mee?” zegt hij geërgerd.

Onorthodoxe middelen

Om betere geluidscondities te scheppen in een lawaaiige omgeving waar werknemers zich slecht kunnen concentreren, gebruikt de Akoestiekfabriek vaak onorthodoxe middelen en materialen voor de isolatie. Geluiddempende wandpanelen worden bijvoorbeeld voorzien van een kleurrijk maar niet opdringerig kunstwerk of een vrolijke foto, waardoor met één ingreep twee doelen worden bereikt. Een saaie omgeving vol storende geluiden verandert in een fluisterstille, inspirerende werkruimte. “Wij maken alles mooier,” vat Besteman met de hem kenmerkende bevlogenheid zijn werkwijze samen.

Natuurlijke isolatie

Mooier wil in het geval van de Akoestiekfabriek ook zeggen natuurlijker. Alle producten worden uitsluitend gemaakt van ecologisch verantwoord materiaal. Kunstmatige isolatiematerialen als steenwol en glaswol zijn taboe. “Daar worden de zeehondjes in Pieterburen niet echt gelukkig van.” Om het adagium “Akoestiek met een groen hart” waar te maken, geeft het bedrijf voor isolatie de voorkeur aan herbruikbare en natuurlijke producten zoals vilt, wol, kurk, natuurvezels, gerecyclede PET, formaldehyde-arm hout, gras en soms zelfs echte boomstammen als decoratie van geluiddempende panelen.

Therapeutische werking

Die laatste toepassing kan niet alleen in een kantoorruimte voor natuurlijke rust zorgen. Bomen hebben ook een therapeutische werking en zijn daarom bijzonder geschikt in zorginstellingen voor geriatrische patiënten. Demente mensen kunnen de bomen betasten en herbeleven een sensatie uit hun jeugd die hun geheugen prikkelt. Besteman: “Iedereen heeft als kind bomen aangeraakt. En dit is geen plastic, maar de real deal.”

Hergebruik

De circulaire economie staat voor hergebruik en daarom haalt het bedrijf zijn producten na verloop van tijd weer op bij de klant om de grondstoffen en materialen te kunnen verwerken in nieuwe akoestische isolatie producten. “Grondstoffen worden steeds schaarser. Daarom gooien wij niets weg, wij hergebruiken onze eigen materialen,” aldus Besteman.

Idealisme

Jeroen Besteman ontwikkelde zijn onconventionele aanpak na een gevaarlijke ziekte waarvan hij maar ternauwernood herstelde en die het faillissement van zijn bedrijf tot gevolg had. Hij besloot opnieuw te beginnen, maar nam zich voor nooit meer dingen te doen waar hij niet achter stond. Sindsdien is idealisme leidend bij de Akoestiekfabriek. Besteman, zelf niet technisch opgeleid en ook nog eens dyslectisch, zorgt voor de ideeën en checkt voor ingewikkelde opgaven de uitvoerbaarheid bij een klankbordgroep. Hij maakt gebruik van de kennis van een groep professionele akoestici.

Alom gewaardeerd

De resultaten van die combinatie worden alom gewaardeerd. De Akoestiekfabriek krijgt meer aanvragen dan ze kan verwerken en de opdrachtgevers zijn heel divers: er zijn zorginstellingen onder, verzekeraars, telecombedrijven en scholengemeenschappen. “Theaters en concertzalen doen we eigenlijk nooit. Kantoren en werkplekken zijn onze specialiteit,” aldus Besteman.

Het succes van zijn onderneming ervaart hij als een aangename verrassing. “Soms lig ik ’s avonds in bed te trillen van plezier. Dan denk ik: jeetje, wij doen toch wel heel veel toffe dingen!”

Meer over isolatie: Columbuswoning: uitstekende akoestische en thermische isolatie >>

Dit artikel verscheen eerder in de Cobouw Special Isolatie.

Groene isolatie

Voorbeeld van groene isolatie bij een kantoor van Dunea. Beeld: De Akoestiekfabriek.

Reageer op dit artikel