artikel

Duurzame energie laten zien, horen en voelen

bouwbreed 1136

Duurzame energie laten zien, horen en voelen

Begin bij Mascha van den Heuvel niet te snel over warmtepompen, WKO installaties, warmtewisselaars, tapwatersystemen of de nieuwste duurzame energie systemen. Tenzij je de tijd hebt. Van den Heuvel, directeur bij Dubotechniek in Zaltbommel, kan er namelijk 24/7 over vertellen, zegt ze zelf. Waarom? Omdat haar passie voor duurzaamheid en techniek, in combinatie met bouw en vastgoed, gewoon heel groot is.

Bij Dubotechniek komen duurzaam bouwen en techniek op een mooie manier bij elkaar, aldus Van den Heuvel. Daarom zit ze daar ook helemaal op haar plek. Het is lastig om het bedrijf in een zin te omschrijven, erkent ze, maar het kan: Dubotechniek adviseert, realiseert, onderhoudt, beheert en exploiteert innovatieve, conceptuele en duurzame energiesystemen. “Wij hebben onszelf lang een ‘general contractor’ in duurzame energiesystemen genoemd, maar dat geeft niet duidelijk weer wat we precies doen. Wij investeren in elk geval continu in innovatie en ontwikkeling, om zo een bijdrage te leveren aan een betere levenskwaliteit. Dát is onze drijfveer.”

Duurzame plug & play

Ze wordt iedere dag gedreven door één vraag: waar en hoe kan het nog zuiniger en slimmer? Paradepaardje van Dubotechniek is ONE, een duurzame plug & play energie-installatie voor warmte, koude en warm tapwater. Een ander veelbelovend product is de Energiekast voor Nul op de Meter woningen. In deze gestandaardiseerde kast zitten een warmtepomp, boiler, omvormer, verdelerset en ventilatiesysteem. Deze kast beschikt over een monitoringsysteem waarop alles uit te lezen is in het beheerscentrum van Dubotechniek.

Iedereen zelfvoorzienend

Anders energie geven, zo luidt de slogan van het in 1999 door Ad van Rijsewijk en Sjoerd Lukas opgerichte bedrijf, in de beginjaren nog een stichting. Lukas is overleden, Van Rijsewijk is nog steeds verbonden aan het bedrijf. Dubotechniek – sinds 2008 onderdeel van VolkerWessels – gaat anno 2017 voor een gezond klimaat met comfortabele leefomgeving en betaalbaar energiegebruik. Het ultieme doel is om iedereen via bodemwarmte en zonne-energie zelfvoorzienend te maken. “Onze  kracht is dat wij het gehele proces rondom duurzame energie beheersen.”

Begin met maken energiestudie

Dat begint volgens Van den Heuvel – sinds 2012 directeur – bij het maken van een duidelijke energiestudie. Verder verzorgt het bedrijf de engineering en de installatie op locatie, de aanleg en oplevering van het installatiesysteem en de exploitatie, evenals het geven van een uitgebreide toelichting over optimaal gebruik, inclusief nazorg. Ook het uitwerken van fiscale trajecten en subsidieregelingen behoren tot het takenpakket. “Wij willen onze klanten alleen het allerbeste leveren. Bij verschillende projecten zijn wij een risicodragende partij. Dat kan alleen maar als je de beste kwaliteit levert en alle facetten van het proces beheerst.”

Belevingscentrum

Van den Heuvel moet even terugdenken aan 2004. In dat jaar kwam ze – met een meao-diploma op zak – bij Dubotechniek werken. “Ik wist nauwelijks wat een warmtepomp was”, bekent ze met een glimlach. Ze werd, vanwege haar organisatietalent, gevraagd het Dubo Trade Centre in Zaltbommel op te zetten. Eerst kwam het Dubo Trade Centre, met een permanente beursopstelling. In 2008 ging het Belevingscentrum open. Hier tonen ruim dertig vooraanstaande bedrijven op het gebied van duurzame energie hun producten. Al deze exposanten zijn partners van Dubotechniek. De nieuwste producten staan in werking op gesteld in een VolkerWessels Pluswoning, een appartement en een kantoor. “Niet iedere klant of belangstellende vindt de techniek achter onze systemen even interessant, maar ze willen het wel ervaren. Een Belevingscentrum is dé manier om duurzame energie op een laagdrempelige manier te laten zien, horen en voelen.”

Kennis eigen maken

Toen Van den Heuvel het Dubo Trade Centre en het Belevingscentrum eenmaal had opgezet, was het de bedoeling dat ze deze organisaties ging leiden. Maar hoe doe je dat zonder kennis van deze technieken? Ze kon twee dingen doen: een andere baan zoeken of zich in de techniek achter de duurzame energiesystemen verdiepen. “Ik koos voor het laatste. Ik ben er vervolgens vol voor gegaan. Hoe? Ik heb alle fabrikanten en leveranciers bezocht en kwam met hele boekwerken thuis. Die heb ik in de avonduren allemaal gelezen. Zo heb ik me een groot deel van alle kennis eigen gemaakt. En uiteraard ook met behulp van de kennis binnen deze organisatie.”

Duurzame energieOwn New Energy

De ONE, het product waar Dubotechniek flink mee aan de weg timmert, is in 2012 in de markt gebracht. ONE staat voor Own New Energy en is een plug & play WKO installatie. Via bodemwarmte biedt deze installatie hoogwaardig comfort. Maar ook besparingen in geld, energie en belasting van het milieu. De ONE wordt prefab in eigen fabriek gemaakt en wordt – dankzij de modulaire opbouw – in principe in slechts één dag geïnstalleerd.

Plug and play

“In het verleden kostte het weken om een compleet energiesysteem in een gebouw te installeren, waarbij nog wel eens inefficiënt gewerkt kon worden. Het kon voorkomen dat niet alle benodigde materialen aanwezig waren, waardoor er extra transport naar de bouwlocatie moest. Ook kwam het regelmatig voor dat een monteur in de file stond, waardoor de effectieve werktijd per dag niet optimaal was. Met de ONE is dat verleden tijd: het is echt plug & play. Doordat de installatie in eigen beheer in de nieuwe fabriek van Dubotechniek in Zaltbommel wordt gemaakt, worden de faalkosten tot een minimum beperkt.”

Toonaangevend project

De modules variëren van 65kW tot 8MW. Dit innovatieve systeem is geschikt voor  appartementencomplexen, kantoorpanden, woon-zorgcomplexen, verpleeghuizen, industriële gebouwen en scholen. De systemen worden na installatie vanuit het Dubotechniek beheercentrum 24/7 beheerd en gemonitord. De ONE is inmiddels toegepast bij tientallen projecten in het hele land. Zoals bij Park2020 in Hoofddorp. “Dat is voor ons een toonaangevend project”, zegt Van den Heuvel. Dubotechniek kreeg de opdracht van Delta Projectontwikkeling en is energie-exploitant van dit project. Er zijn inmiddels 8 van de 13 kantoorpanden gerealiseerd op dit fullservice Cradle-to-Cradle business park.

Duurzaamheidvirus

Van den Heuvel is gegrepen door het duurzaamheidsvirus, zoals ze het zelf noemt. “Dat virus heb ik van Ad van Rijsewijk. Die man zit vol energie en wil altijd door, door, door. Een inspiratiebron voor velen. De kennis die hij heeft van techniek, is ongelooflijk. Nou moet ik zeggen dat alle mensen die hier werken vakidioten zijn. Daarom voel ik me hier zo thuis.”

Dit artikel verscheen in de Cobouw Special Duurzaamheid en Energie >>

Reageer op dit artikel