artikel

Columbuswoning: uitstekende akoestische en thermische isolatie

bouwbreed 522

Columbuswoning: uitstekende akoestische en thermische isolatie

Nul-op-de-meter-woningen lijken het toppunt van duurzaamheid. Eric Verheijen van denkt echter dat het tijd is voor rigoureuzere stappen. Zijn Columbuswoning is CO2-neutraal, zowel voor de bewoner als voor het gebouw zelf en heeft een uitstekende isolatie.

Basis van de Columbuswoning is een prefab-element dat bestaat uit samengeperst stro in een skelet van FSC-hout. Stro staat bekend om de goede isolatie waarde. De aan elkaar geschroefde elementen worden aan de binnenkant afgewerkt met stucleem. Verheijen gebruikt dus oeroude bouwmaterialen, maar ze voldoen aan de modernste eisen van duurzaamheid. Eric Verheijen, directeur van Strotec legt uit: “Via de rivieren komt meer leem het land in dan wij op woningen kunnen gebruiken.”

De onder een druk van 4 ton samengeperste strolaag is 40 centimeter dik. Daarom is de RC-waarde van 8,4 bijna twee keer zo hoog als vereist. Die hoge RC-waarde is echter geen doel op zich. Verheijen: “Het gaat niet om deze extra energiebesparing, dat is kwestie van een dubbeltjes. De winst van de Columbuswoning zit ’m in de CO2-neutraliteit en de behaaglijkheid.”

Geringe faalkans

Dat de bouwelementen 40 centimeter dik zijn, komt doordat bij deze omvang de buitenschil de gewenste stabiliteit heeft. Het bouwproces van de Columbuswoning is simpel, waardoor de faalkans gering is. Lateien zijn overbodig omdat de elementen zijn toe te passen tot overspanningen van 3 meter. Nadat de elementen aan elkaar zijn gezet, hoeven er alleen nog maar ramen en deuren in.

Doordat de leem op de muren als een spons vocht opneemt en het overschot naar buiten toe afgeeft, ontstaat een prettig binnenklimaat. De finishstuc is verkrijgbaar in allerlei natuurkleuren. Verder is de gevel zacht. Zodoende is de akoestiek prettig. Verheijen heeft kritiek op de geringe aandacht voor de hinder die slechte akoestiek met zich meebrengt. Kantoren hebben doorgaans harde wanden waardoor werknemers last hebben van elkaars geluiden. Als het productiviteitsverlies daardoor slechts 1 procent zou zijn, dan gaat het al om heel veel geld. Het Columbusconcept is dus zeker ook geschikt voor kantoorbouw.

Bewoner centraal

Bij het ontwikkelen van het concept voor een CO2-neutrale woning was het voor Verheijen een eis dat de bewoner weer centraal zou komen te staan. De indeling van de woning staat dan ook niet van te voren vast. De plek voor de keuken en de badkamer is vrij te kiezen. Tijdens de levensduur kan de woning vrij gemakkelijk worden aangepast aan gewijzigde behoeften.

Een andere voorwaarde voor Verheijen was dat de bouwwijze snel en eenvoudig moest zijn. Voor de montage van de prefab-elementen volstaan eenvoudig gereedschap en schroeven. Per dag wordt een verdieping gemaakt. De buitenkant wordt tegen weersinvloeden beschermd met een dampdoorlatende folie. Een kalkpleister wordt aan de buitenzijde aangebracht op een houtvezelplaat. Ook kan worden gekozen voor een buitenafwerking in hout.

Zelfs qua installaties is de Columbuswoning eenvoudig. Door de goede isolatie kan een centrale verwarming achterwege blijven. Een kachel die brandt op houtpellets, verzorgt dan de geringe warmtevraag. Een zonneboiler levert een deel van het benodigde warme water. In overleg met de bewoner wordt bepaald hoeveel pv-panelen op het dak moeten komen om de volledige verwachte elektriciteitsvraag op jaarbasis te dekken.

Koolzuur

De claim van CO2-neutraliteit onderbouwt Verheijen met een balans over een levensduur van vijftig jaar. Bij gebruik van bakstenen is er al CO2-uitstoot voor het bakken van die stenen en voor de productie van cement. Hout en stro leggen echter juist koolzuur vast die na vijftig jaar nog steeds in de woning zit. Die vastgelegde CO2 compenseert de uitstoot die de bouw verder nog met zich meebrengt.

Verheijen verwondert zich erover dat de overheid zo veel moeite doet voor het terugdringen van de uitstoot van auto’s. Een hedendaagse woning zorgt voor een uitstoot van 230 ton CO2. Een Columbuswoning met een gewone auto is daarom een duurzamere combinatie dan een gewone woning met een Tesla voor de deur.

Duurder

Columbuswoningen zijn inmiddels al opgeleverd. Een proefwoning staat in Nieuwegein. Twee worden er bewoond in Eindhoven, en een project van vijftien woningen is gepland in Arnhem.

Voorlopig is de Columbuswoning duurder dan een gebruikelijke energiezuinige woning. Dat komt doordat bijvoorbeeld de afwerking met leem nog geen standaard basistechniek is zoals het metselen van een muur.


Een Columbuswoning wordt opgebouwd uit prefab-elementen die 140 euro per m2 kosten. Naast de standaardmaten kan alles gemaakt worden, bijvoorbeeld ook schuintes. Afwerking gebeurt met een dampdoorlatende folie, een houtvezelplaat en twee of drie lagen leem. Door voor de laatste laag een van de vele natuurkleuren te kiezen is schilderen overbodig. Op de website www.strotec.nl staan rekenvoorbeelden en plattegronden voor vrijstaande, halfvrijstaande en geschakelde woningen.

Meer over isolatie: Isolatie met natuurlijke materialen op recept >>

Dit artikel verscheen in de Cobouw Special Isolatie >>

Reageer op dit artikel