artikel

“We moeten ons niet langer schamen om hogere marges te schrijven”

bouwbreed 379

“We moeten ons niet langer schamen om hogere marges te schrijven”

Nu de bouw opleeft, ligt het werk meer en meer voor het oprapen. Maar dat is juist niet wat Dura Vermeer gaat doen. Althans niet lukraak, zeggen topman Job Dura en financieel bestuurder Lowick Barg in een gesprek met Cobouw. “We zeggen vaker nee.”

De aannemer uit Rotterdam – qua omzet het op vijf na grootste bouwbedrijf van Nederland – is er al een tijdje mee bezig: heldere keuzes maken. Wat voor soort opdrachten wil het graag aannemen en uitvoeren? En tegen welke prijs?

“De vraag die we ons enige tijd geleden hebben gesteld is wat voor bedrijf we nou eigenlijk willen zijn”, vertelt Dura op het hoofdkantoor, letterlijk op steenworp afstand van Rotterdam Airport. “Dat hebben we inmiddels goed voor ogen, ja. En we werken er ieder dag hard aan om het ook te worden.”

Maar om hem heen ziet hij nog steeds bouwers die inschrijven op alles wat los en vast zit. Daarmee zorgen zij er – misschien onbewust – voor dat de marges in de sector nog altijd flinterdun blijven.

Bedrijven in de bouw moeten beter kiezen

Dura resoluut: “Ik vind dat bedrijven in de bouw beter moeten gaan kiezen. Niet alles willen doen, maar focussen op waar ze goed in zijn. Dat lost wellicht ook een deel van de huidige overcapaciteit op. Er zijn in mijn ogen namelijk niet zo zeer teveel bouwers; ze jagen alleen te veel en te vaak omzetgroei na, in plaats van voor een gezond rendement te gaan.”

Lessen geleerd uit crisisjaren

De afgelopen crisisjaren hebben volgens de bestuursvoorzitter laten zien hoe het niet moet. Om maar werk binnen te slepen, werden prijzen ingediend waarvoor het helemaal niet gemaakt kon worden. Gevolg: enorme projectverliezen. Ook Dura Vermeer deed er aan mee en belandde, mede daardoor, twee achtereenvolgende jaren in de rode cijfers.

“We hebben in die tijd in de bouw natuurlijk ook veel geaccepteerd. Contracten die we niet gewend waren, risico’s die we niet overzagen. Alles om maar aan werk te komen”, is Dura kritisch over het voorheen gevoerde beleid.

Een of twee grote infraprojecten per jaar

Inschrijven op die hele grote, complexe projecten met veel risico’s, Dura Vermeer doet het niet meer. Het is een van de keuzes die het bedrijf bewust heeft gemaakt, zegt financieel-bestuurder Lowick Barg.

“We richten ons in de infra vooral op kleinere en middelgrote projecten. Daarnaast willen we elk jaar één of twee grotere projecten, zeg maar met een omzet van rond de 200 miljoen. Meer kan onze organisatie ook gewoon niet aan. Echt hele grote, dus van 500 miljoen of meer, doen we niet meer. Ook niet in combinatie met andere bouwers. De risico’s zijn ons gewoon te groot.”

In Nederland moet je altijd wel ergens overheen of onderdoor.

Loopt Dura Vermeer met die strategie niet alle interessante projecten mis? Zeker niet, zegt de bestuursvoorzitter. “Ook in de regio heb je meer dan genoeg mooie werken. In Nederland moet je altijd wel ergens overheen of onderdoor. Het is wat dat betreft altijd complex genoeg.”

Dura Vermeer blijft sowieso regionaal actief, benadrukt Dura. Ook al valt die markt hem momenteel erg tegen. Volgens de topman zou het goed zijn als gemeenten weer meer ruimte krijgen om te investeren. “Afgelopen jaren is veel budget van infra naar zorg gegaan. Dat hebben wij natuurlijk ook gevoeld. Hopelijk trekt de inframarkt in het kielzog van de woningmarkt nu weer aan. Nieuwe woonwijken zullen toch ontsloten moeten worden.”

Meer oog voor risico’s bouwers

Als het toch over de regio gaat; Barg zou ook graag zien dat lagere overheden meer oog krijgen voor de risico’s die bouwers lopen. “Gemeenten gaan nog steeds vaak voor de laagste prijs in plaats van voor kwaliteit”, ziet hij. “Daar is dus echt nog een wereld te winnen. Wat wij kunnen doen om dat te veranderen? Het gesprek met ze aan gaan. Praten, heel veel praten.”

Dura: “Gemeenten worden verlamd door de Europese aanbestedingsregels. Wij moeten ze helpen hoe ze daar mee om kunnen gaan. Ze zitten gevangen en moeten geholpen worden. En wel zo dat ze kunnen kiezen op basis van kwaliteit. Meer design and build, meer vertrouwen in de aannemer. Sluit aan bij uitgangspunten van de Marktvisie, zou ik zeggen. Dat scheelt ook enorm in de tenderkosten. Voor ons ja, maar ook voor de opdrachtgever.”

Meer marge durven schrijven

Bouwers moeten daarnaast ook de hand in eigen boezem steken, vinden de twee bestuurders. “We moeten meer marge durven schrijven”, aldus Barg. “Nu moet je je bijna schamen als je 4 procent winst behaald. In andere sectoren lachen ze daarom. Nee, we zijn niet zielig, maar in de bouw is de verhouding tussen winst en risico niet in balans. Uit het lood. Een misser opvangen is lastig, want je zit maar net boven nul. Wij zeggen daarom steeds vaker nee. Als het een opdrachtgever alleen om de laagste prijs gaat, zijn wij niet geïnteresseerd.”

Reageer op dit artikel