artikel

‘Renovatiekampioen’ wil geen bouwer zijn

bouwbreed 582

‘Renovatiekampioen’ wil geen bouwer zijn

Hij beschouwt bouwen als Meccano, renoveerde meer woningen dan de gemiddelde koploper van de Stroomversnelling en is nu de eerste bouwer met een keurmerk voor nul-op-de-meterrenovaties (nom-keur). Nou ja bouwer. Dat wil Jan Willem Sloof met zijn bedrijf Renolution juist niet zijn.

49 is Jan Willem Sloof en hij komt van oorsprong niet uit de bouw. Dat is misschien wel zijn belangrijkste geheim. “Ik wil ook geen bouwer zijn”, zegt hij vol overtuiging. “En bouwers hoeven ook niet bang te zijn dat ik een bouwer wil zijn.”

En toch zal deze rasechte ondernemer (aldus Jan Willem van de Groep, die het nul op de meter concept groot heeft gemaakt in Nederland) de bouwsector misschien best wat angst inboezemen. Sloof is namelijk de allereerste ‘bouwer’ die in het bezit is van een NOM-keurmerk.

Heel blij met keurmerk

“Daar ben ik zeker heel blij mee. Dit toont aan dat wat we op papier beloven ook in de praktijk waarmaken. Twee maanden geleden toen de normen zijn vastgesteld, dienden we ons concept direct in en werd het direct met enthousiasme ontvangen.”

Het verduurzamen van woningen is zijn corebusiness. Vier jaar geleden begon hij zich in woningen zonder energierekening te verdiepen. “Dit jaar gaan we 300 woningen doen in opdracht van corporaties, maar voor een Vereniging van Eigenaren maken we een flat in Assen nul-op-de-meter (nom).”

Luchtdicht, nauwelijks installaties

Zijn aanpak is anders. Uniek in Nederland, al zegt hij dat zelf. “We hebben gewoon een goede schil. Een luchtdicht dak, een luchtdichte gevel. Daarom zijn er nauwelijks installaties nodig. Wat dat betreft zijn wij een uitzondering in renovatieland. Anderen halen deze waardes van luchtdichtheid bij lange na niet. Ons geheim? Een staalframe dat niet scheurt of krimpt, anderen doen het met skeletten van beton of hout.”

Het klinkt zo eenvoudig. Staal. Nooit naden of scheuren. Maatvast. Zo simpel ligt het echter niet, vervolgt Sloof. “We zijn 2,5 jaar bezig geweest met engineren. Een soort wonder? Nou. Staal is niet zo bekend in Nederland. En onbekend, maakt onbemind. Meerdere bedrijven hebben dit geprobeerd. Halverwege zijn zij gestrand. Dit vereist vakmanschap. Juist. Vroeger speelde je met Meccano. Dit is Meccano.”

Wildgroei aan concepten

Ook de prijs is goed te doen, meent Sloof. Ongeveer 70.000 exclusief btw per operatie. “Maar elke blok woningen is maatwerk. De epv-vergoeding (vergoeding die corporaties van huurders krijgen) helpt wel mee. En dat keurmerk is nogmaals erg belangrijk voor ons. In nom-land is er een hele wildgroei ontstaan aan concepten. Er zijn er ook veel bij met een mindere schil en veel installaties; ook een hooiberg kun je energieneutraal maken met genoeg zonnepanelen. Wij doen projecten zonder luchtwarmtepompen.”

Slim, betaalbaar én aardbevingsbestendig. Ook dat is Renolution in de optiek van de man die ooit een kraanbedrijf had. Hij raakt er niet over uitgesproken. “Woningen zien er bij ons na renovatie gloednieuw uit. Opdrachtgevers kunnen een eigen frontje kiezen; stucwerk, baksteen, noem maar op. Of ik goud in handen heb? Dat zeiden ze twee jaar geleden ook, maar het komt nog niet echt van de grond. Het lijkt wel of iedereen een beetje achteroverleunt. Wij kunnen er nu 1500 per jaar aan. Binnen vijf jaar wil ik op dat aantal zitten. En daarna doorgroeien.”

Leven als een autofabrikant 

Zijn organisatie telt zestig man. Zoals gezegd, een bouwer wil hij zichzelf niet noemen. “Iedereen zegt dat wij een bouwer zijn. Maar dat zijn we niet. Wij zijn leverancier van een renovatieproduct en bieden verschillende menu’s; passief, bijna-energieneutraal of nul-op-de-meter. Alsof je een auto bij de dealer koopt, met een sleutel erbij, en een onderhoudsboekje én 30 tot 40 jaar garantie. Ik wil geen bouwer zijn. Die heeft een verkeerd imago, denkt te traditioneel. Ik niet. Ik denk als een autofabrikant, werk met vaste leveranciers en de timmerman die bij ons werkt kan alles.”

 

Reageer op dit artikel