artikel

De oude wijn van Wientjes

bouwbreed 350

De oude wijn van Wientjes

Wientjes schenkt oude wijn met zijn Bouwagenda: De kosten in de bouw kunnen minimaal met 30 procent omlaag. Ruim 12,5 jaar geleden riep Jan Hovers bijna precies hetzelfde bij de oprichting van de Regieraad. Komt dat bekend voor?

Het is trekken en duwen om de bouwsector in beweging te krijgen.

Weer een zwaargewicht van stal

Is de bouw nog wel te redden? Weer heeft de minister van Economische Zaken een zwaargewicht van stal gehaald, weer zijn kopstukken uit het bedrijfsleven aangesteld om de sector aan te jagen. Weer wordt ingezet op pilots om vliegwieleffecten op gang te brengen en de achterblijvende productiviteit op peil te krijgen. Het moet allemaal anders en vooral beter: samen, in de keten en via schaalsprongen.

Wijn ligt te verstoffen

Het deja vu-gevoel is sterk. Wat het koperen huwelijk van de Regieraad had kunnen zijn, is al jaren geleden stukgelopen. De kopstukken van Imtech, VolkerWessels, Shell en WRR zijn allang afgehaakt en de pilots blijven steken in de weerbarstige praktijk. De wijn ligt te verstoffen in de kelder en de bouw modderde voort.

De Regieraad werkte met vernieuwingsakkoorden en voorbeeldprojecten, de Taskforce kiest elf routes met bijbehorende voorbeeldprojecten. Ook de woorden innovatie, kwaliteit, klantgericht, samenwerking, keten en versnellen komen verdacht bekend voor, inclusief de aloude problemen van versnippering en achterblijvende winstmarges.

Klantgericht?

Al in april 2004 tekende Cobouw de ambities van Hovers (oud-topman Oce en Stork) op om de kosten met minimaal 25 procent te verlagen: “Met een nieuwe manier van werken, klantgericht denken, innovatie en automatisering is die ambitie zeker niet te hoog gegrepen. Het terugdringen van kosten hoeft zich niet te uiten in een lagere prijs, maar kan zich ook vertalen in betere kwaliteit, klantgerichtheid en hogere winstmarges. De innovatie en vernieuwing is niet tot in de sector doorgedrongen. Dat is een kwestie van kennis mobiliseren en snel scoren.” Het zijn woorden uit 2004 die anno 2017 nog net zo actueel zijn.

Overlap is stuitend

De uitspraken verschillen nauwelijks van de spierballentaal van Wientjes. De overlap is stuitend te noemen, waarbij zich de conclusie opdringt dat de bouw in al die jaren nauwelijks stappen vooruit heeft gemaakt. Ook een sterke kapitein kan niet elk schip in beweging krijgen.

Waarom is de sector zo blijven steken en kan Wientjes jaren de oude wijn zo in nieuwe vaten gieten?

Lees en huiver:

Maar een goede wijn kan lang liggen zonder te verzuren.

Ingrid Koenen, journalist Cobouw

Reageer op dit artikel