artikel

‘Er is niets op de bouwplaats dat niet ook door een vrouw gedaan kan worden’

bouwbreed 1365

‘Er is niets op de bouwplaats dat niet ook door een vrouw  gedaan kan worden’
DEN HAAG - **ILLUSTRATIE** Het rode stempotlood waarmee de stembiljetten worden ingevuld tijdens verkiezingen. Op 12 september vinden de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Vanwege de aankomende verkiezingen voor de Tweede Kamer vroegen we zeven topvrouwen in de bouw naar wat een nieuw kabinet voor de sector kan betekenen. Eén van de onderwerpen was de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de bouw.

Want niet alleen dreigt er een schreeuwend tekort aan jonge vaklieden,  de bouw loopt ook niet bepaald voorop als het gaat om een afspiegeling van de samenleving te zijn. Is dat erg? En hoe zou je dat kunnen veranderen?

Anita de Groot van gevelbedrijf De Groot & Visser: “Het is jammer dat er zo weinig vrouwen in de sector werken. Het kan namelijk zoveel brengen als de verhouding man-vrouw meer in balans is. Ik denk dat het het vertrouwen en onderlinge partnerschap ten goede zou komen. Het resultaat zou fantastisch zijn.”

Anjelica Cicilia, zelfstandig adviseur op het gebied van ruimtelijke ordening: Momenteel zijn alle bewindspersonen voor het Ministerie van Infrastructuur en Milieu vrouwen. Maar dat is wat mij betreft geen goede, maar vooral geen slechte zaak. Ik ben wel van mening dat Melanie Schultz van Haegen het heel anders aanpakt dan haar mannelijke voorgangers. Veel charmanter, opener, toegankelijker en tegelijkertijd kritisch en realistisch. En dat vind ik wel een hele goede zaak. Ze heeft innovatie hoog staan, wat ik persoonlijk heel belangrijk vind, en beseft dat de ruimtelijke regels minder en beter moeten.”

Margriet Drijver, interim bestuurder bij woningcorporatie Parteon: “De bouw heeft het hard nodig dat er meer diversiteit komt. Tot nu toe is de  sector vooral man, 50 plus, techneut, wit en hetero. Meer vrouwen aan de top gaat zeker helpen daar verandering in te brengen vooral als ze ook andere aspecten van diversiteit meebrengen.”

Marleen Mokkink, leidinggevende bij woningcorporatie De Woonplaats: “In mijn werk merk ik dat vrouwen zaken anders aanpakken dan mannen. Wat vrouwen zich moeten beseffen is dat ze heel veel kracht en meerwaarde hebben op het moment dat ze vanuit de vrouwelijke kracht gaan functioneren. Vanwege de emancipatie heeft de vrouw als valkuil om zichzelf steeds meer mannelijke kwaliteiten aan te  meten.”

Antje de Groot-Schuttert, directeur van ontwikkelende bouwer Trebbe Oost & Noord: Vanochtend was ik nog op de bouwplaats. En met dit interview in mijn achterhoofd heb ik eens rondgevraagd of er werkzaamheden zijn die niet door een vrouw gedaan kunnen worden. Alle medewerkers die ik het vroeg vonden dat eigenlijk al het werk dat ze die dag deden ook prima door een vrouw gedaan kon worden.”

Do Janne Vermeulen, Architect-Directeur van Team V Archtectuur: “Ik geloof in het model waarbij de meest geschikte persoon wordt gezocht voor een functie. Dat kan een man of een vrouw zijn waardoor de vijver waaruit gevist kan worden des te groter is. Waarom zou de bouwbranche dat niet willen? Aan de opdrachtgeverskant zien wij vaak ook vrouwen op topposities. Bij Bouwkunde is de toestroom van studentes al prima. Binnen de architectuur zijn veel mogelijkheden om daarna door te groeien. Het is hoe dan ook vooral aan vrouwen zelf om de uitdaging aan te gaan.”

Aukje Kuypers, CEO van Kuijpers Installaties: “Vrouwen willen graag iets doen dat nut heeft. Ze willen van waarde zijn voor de mensen in hun omgeving. Als branche kun je meiden goed aan je binden door duidelijk te maken op welke manier de bouw bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, zoals de energietransitie en zorg op afstand.”

Anjelica Cicilia: “ Techniek zou sowieso meer gepromoot kunnen worden. Ik moet dan denken aan de commercial op tv van de Koninklijke Landmacht. Waarbij geschikte en ongeschikte jongens en meisjes te zien zijn. ‘Wie kan de Landmacht aan?’ en dan natuurlijk voor de bouw.”Volgende week zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. En ondanks de grote uitdagingen waar de bouw voor staat, lijken de politieke partijen daar maar weinig oog voor te hebben. Wat moet een nieuw kabinet doen – of juist niet doen – om de bouw verder te helpen? We vroegen het een keer niet aan de ‘grijze mannen in grijze pakken’, maar aan een zevental topvrouwen. Het volledige interview is woensdag te lezen in het weekblad van Cobouw.

 

Reageer op dit artikel