artikel

‘Elke aardbei slaagt voor bouwveiligheidstest’

bouwbreed 1001

‘Elke aardbei slaagt voor bouwveiligheidstest’

Had hij inderdaad een slechte dag, of vindt hij echt dat Bouwend Nederland te weinig doet om het aantal ‘bouwdoden’ tegen te gaan? Een interview met Willem Dijkhuizen, veiligheidsmanager bij FNV Bouw. “Elke aardbei kan veiligheidsvragen op bouwplaats beantwoorden.”

Het persbericht op maandagochtend: FNV Bouw maakt zich zorgen over het aantal dodelijke ongevallen in de bouw. De vakbond citeert Willem Dijkhuizen die “niet te spreken is over de rol van brancheorganisatie Bouwend Nederland. Veiligheid kost geld betoogt hij, maar dat hebben “de bouwbazen er blijkbaar niet voor over.”

Natuurlijk, vakbonden en werkgeversorganisaties staan wel vaker tegenover elkaar. Maar in een persbericht is dat toch opvallend te noemen. Waar komt die sneer vandaan, vraagt ook Fries Heinis, directeur van Bouwend Nederland zich af. Hij vindt de uitspraken wat kort door de bocht en vermoed dat ze afkomstig zijn van een vakbondsbestuurder met een “iets mindere dag”.

“Onzin”, pareert Willem Dijkhuizen in een reactie. Weliswaar ligt hij ziek op bed, maar daar heeft het niets mee te maken. “Anders had ik de telefoon nu ook niet opgenomen. Of de maat vol is? Ja. Met ons moet Bouwend Nederland zich zorgen maken over het aantal ongevallen in de bouw.”

De afgelopen jaren stonden toch bol van de veiligheidsconvenanten en ladders?

“Ik vind juist dat er heel weinig is gedaan. Eens in de twee weken een dode. Dat is schrikbarend. Op nul eindigen is misschien een utopie, maar laten we het in elk geval nastreven.”

Waar komt die sneer in dat persbericht vandaan?

“Vind je dat een sneer? Het is een signaal. Feitelijk een heel simpel signaal. We horen al tijden van de Inspectie van SZW zorgwekkende cijfers over ongevallen in de bouw. Wij hebben op een gegeven moment een meldpunt gelanceerd. Met Bouwend Nederland proberen wij samen te werken op dat vlak, maar in tegenstelling tot brancheorganisaties voor steigerbouwers en betonvlechters komt Bouwend Nederland niet verder dan de achterban mede te delen: let op, de inspectie gaat meer inspecties uitvoeren.”

Wat wilt u van Bouwend Nederland?

“Meer samenwerking. Op het spoor hebben we dat heel goed gedaan. In het verleden was het ongevalscijfer dramatisch. Belanghebbenden sloegen daar de handen ineen en dat heeft veel effect gehad.”

Over het spoor gesproken. Staatssecretaris Dijksma wil de veiligheidsregels voor spooraannemers versoepelen. 

“Echt waar? Onvoorstelbaar. Hoe kun je dit soort uitspraken doen in het licht van elke twee weken een dode? Ik kan zo’n uitspraak echt niet plaatsen. De overheid heeft ook gigantisch veel boter op zijn hoofd. Neemt het ministerie van Infrastructuur en Milieu het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wel serieus?”

Moeten werknemers zelf niet gewoon veel beter opletten?

“Ik spreek niet tegen dat werknemers zelf ook risico’s opzoeken, maar veiligheid heeft vooral ook te maken met bewustzijn en het is te makkelijk om te zeggen dat de mensen het zelf wel weten. En als je wat zegt, dan hoor je de volgende dag dat je niet meer welkom bent. Ja, ook in Nederland.”

Doen de ‘bouwbazen’ dan helemaal niets?

“Het is goed dat bouwers op grote bouwplaatsen een soort veiligheidscursus moeten doen, voordat ze aan de slag mogen, maar als ik dan zie welke vragen er worden gesteld. Elke aardbei kan die beantwoorden. En op diezelfde bouwplaatsen zie ik ook geen borden hangen van helm verplicht of dat soort dingen. In andere sectoren zoals de petrochemie is het wijzen op risico’s wel vanzelfsprekend.”

Heeft de ‘sneer’ iets te maken met de cao-onderhandelingen die voor de deur staan?

“Nee, dit staat daar los van, maar de eerlijkheid gebied mij wel te zeggen dat de afspraken die we tijdens de vorige onderhandelingen maakten niet zo hard waren. Daar zijn we nu nog over aan het vergaderen.”

Reageer op dit artikel