artikel

Vakmanschap: “Ik ga ’s ochtends extra vroeg naar boven om foto’s te maken”

bouwbreed 321

Vakmanschap: “Ik ga ’s ochtends extra vroeg naar boven om foto’s te maken”
Christiaan Krouwels

Marco van Dulst is torenkraanmachinist bij BAM Materieel. Hij is opgeleid tot metselaar en kon een aardig steentje stapelen. Maar hij houdt van techniek, en een mooi uitzicht. Toen hij na 25 jaar ‘aan het draadje kon staan op de kraan’, heeft hij dat meteen gedaan. Marco vertelt over de kneepjes van het vak.

Als kraanmachinist ben je de spil van de bouw. Niemand kan om jou heen. Jij bepaalt het tempo. Zitten de weersomstandigheden tegen en de baas zegt dat het werk toch af moet, dan bepaal jij of het kan. Dat is jouw verantwoordelijkheid. Stressbestendigheid is een eerste vereiste, er wordt optimaal gebruik van je gemaakt.

Veiliger en efficiënter

Je moet inzicht hebben in de bouw en met mensen kunnen omgaan. Heb je geen tijd voor een hijsje, dan moet je dat kunnen uitleggen. En je moet bereid zijn soms een vrachtje te doen alleen om een aannemer tevreden te houden.

Dankzij nieuwe technieken wordt het werk steeds veiliger en efficiënter. De cabine van een moderne kraan lijkt veel op een kantoortje, compleet met computer, brandblusser en waterkoker. Ik werk met een Liebherr. Qua bedieningsgemak uitstekend. Een camera laat zien wat er beneden gebeurt en waar je bent als je achter een gebouw bezig bent. Vroeger moest je vertrouwen op iemand met een portofoon, overigens nog steeds een hulpmiddel.

Zelf zorgen voor comfort en schone werkomgeving

Comfort en een schone werkomgeving zijn belangrijk voor een kraanmachinist. Hij doet verantwoordelijk werk, hij moet geconcentreerd kunnen blijven. Ik hou mijn cabine schoon met een stofzuiger en door m’n vuile werkschoenen bij binnenkomst te verruilen voor sloffen.

Bij storingen doe ik de valgordel om, dan kan ik gezekerd door de giek lopen voor een inspectie. Hoewel ik liever in de cabine zit. Hoogtevrees heb ik niet, ik vind hoogte juist inspirerend. Ik ga ’s morgens extra vroeg naar boven om foto’s te kunnen maken. Die zet ik op Twitter. Er is veel belangstelling voor, ik heb 1500 volgers.’’

Reageer op dit artikel