artikel

‘Let op Eindhoven, de metropool van het zuiden’

bouwbreed Premium 357

‘Let op Eindhoven, de metropool van het zuiden’

Eindhoven is met 225 duizend inwoners de vijfde stad van ons land. Volgens prognose groeit de stad – zonder omliggende gemeenten – komende decennia mogelijk richting een kwart miljoen. Qua inwonertal blijven Hoofdstad, Hofstad, Maasstad en Domstad voor liggen, maar de voormalige lichtstad zit deze steden op diverse ranglijsten op de hielen.

Eindhoven profileert zich door middel van slimme ‘branding’ als stad van techniek en design. Zakelijke en culturele bedrijven zijn er sterker aanwezig dan gemiddeld in Nederland. De bevolking is relatief jong en dat blijft ook zo, bovendien internationaliseert ze sterk.

Kampioen transformaties 

Eindhoven is qua aantal goedbetaalde internationale werknemers nu de vierde stad van het land. Als het gaat om aantal Indiase werknemers met een hoog loon zelfs derde, na Amsterdam en Amstelveen. En uiteraard helpt een luchthaven, qua passagiersaantallen inmiddels de tweede van het land.

Tegelijk met de economische transformaties wordt de functie van veel gebouwen uit het lichtjesverleden overbodig. Dat lost Eindhoven op door bestaande gebouwen, zoals kantoren, fabriekspanden of winkels te transformeren naar onder andere woningen. Dat laatste  stuwt Eindhoven naar een koploperpositie.

Weliswaar zijn door transformatie van 2012 tot 2016 de meeste woningen ontstaan in Amsterdam (2465),  maar Eindhoven is met 2210 toegevoegde woningen een goede tweede. En dat is nog exclusief de industriële ‘Philipsgebouwen’, die zijn omgetoverd tot trendy ateliers voor startups, designhotel of ontmoetingsplekken voor ‘slashies‘. 

Betekenis van herbestemming

In 2015 was Eindhoven zelfs aanvoerder van de lijst van steden met de meeste door transformaties gecreëerde woningen. Bijna de helft van alle nieuw toegevoegde woningen in Eindhoven ontstond in dat jaar door verbouw van onder andere kantoren. Je kunt de betekenis van transformaties ook anders benaderen, namelijk hoeveel kans heb je als nieuwe bewoner dat je te maken krijgt met een getransformeerde woning? Zeg maar de dichtheid aan nieuwe transformatiewoningen per inwoner in de periode 2012-2016.

Moderne stad

Dan zakt Amsterdam opeens ver terug naar de 28e plaats met nauwelijks drie getransformeerde woningen per 1000 inwoners (2465/834.000). Maar Eindhoven blijft tweede en scoort, met bijna tien extra woningen per 1000 inwoners, drie keer zo veel getransformeerde woningen per inwoner als Amsterdam. Dat versterkt het imago van Eindhoven als moderne transformerende stad.

En ook al staat Diemen in dit lijstje op de eerste plaats, let vooral op Eindhoven: niet alleen de metropool Amsterdam trekt, maar ook de metropool van het zuiden is voor steeds meer mensen ‘a place to be’.


Top 5 steden met meeste door transformatie gecreëerde woningen

 

 

 

Reageer op dit artikel