artikel

Column: Gestapeld verlies

bouwbreed 338

Column: Gestapeld verlies
Suzanne van de Kerk

Na één jaar pionieren als ondernemer blijkt het nog erger dan ik dacht. Het stapelen van marges door partijen die praktisch geen toegevoegde waarde leveren op de weg die grondstoffen afleggen naar een concreet product voor de klant. De belangrijkste oorzaak zijn de tussenschakels die nodig lijken te zijn bij de herverdeling van massaproductie naar projecten.

Weet, dat zelfs het grootste bouwproject dat je kent klein is in vergelijking tot de massa die fabrikanten nodig hebben om tegen een acceptabele prijs de markt te bedienen. Weet, dat zelfs de nieuwbouwproductie van de grootste bouwer van Nederland peanuts is voor de meeste fabrikanten.

Overbodige tussenschakels met machtspositie

Het is dan ook niet verwonderlijk dat fabrikanten het een zegen vinden om al die tussenschakels over te slaan. Ze werken in toenemende mate samen met component-leveranciers aan innovatieve systeemoplossingen met als kern verticale integratie en schaal.

Maar, o jee. Ik heb nu al een paar keer ondervonden dat de overbodige tussenschakels opstandig worden als ze ertussenuit gefietst worden. En velen hebben nog best een machtspositie. Niet zozeer opgebouwd door toegevoegde waarde, maar door een positie in het herverdelingsproces.

Een internationale dochteronderneming van een groot concern dat maar liefst 25 procent marge rekent voor het opslaan van een containertje met spullen. Een installateur die meer lijkt te verdienen met marges op materialen dan met het toevoegen van waarde door kennis en handen. Groothandelaren die laaiend de telefoon pakken als er rechtstreeks geleverd wordt aan bouwers en dreigen het totale assortiment van de desbetreffende fabrikant te schrappen.

Beter en goedkoper

Ik heb het inmiddels allemaal meegemaakt. Consequentie? Nog dieper de keten in. Samenwerken met partijen die snappen waar de toekomst ligt. Het leveren van losse producten op een bouwplaats is eindig. Componenten samenstellen in fabrieken die er een stuk of vijf lagen tussenuit halen is de toekomst. We kunnen beter. We kunnen goedkoper.

Reageer op dit artikel