artikel

Cobouw50 Café: ‘Bouw aantrekkelijk maken begint bij jeugd’

bouwbreed 346

Cobouw50 Café: ‘Bouw aantrekkelijk maken begint bij jeugd’

Het Cobouw50 Café van 15 november staat in het teken van de bouwers van morgen. Maar waar haal je die vandaan? Volgens Henk Homberg, directielid van ERA Contour en vicevoorzitter van Bouwend Nederland, begint dat bij het basisonderwijs.

Homberg (61) is één van de hoofdgasten in Barneveld. Hij vreest dat vergrijzing de sector parten gaat spelen als er niet snel iets gebeurt. In crisistijd moest hij als commissaris van een opleidingsbedrijf overgaan tot pijnlijke maatregelen. “Wij stoppen met het aannemen van nieuwe jongeren moesten we tegen de ROC ’s zeggen. Verschrikkelijk natuurlijk, maar anders gingen we zelf op de fles.”

Praat mee in

Toegegeven, Homberg rolde ook een beetje ‘per ongeluk’ in het vak. “Toen ik op de middelbare school zat, wist ik ook niet wat ik wilde worden. Mijn ouders lieten me toen een opleidingstest doen. Daar kwam uit dat ik of naar de hts moest gaan of naar de laborantenopleiding.” Reageerbuisjes? Een leven lang in een witte jas rondlopen? Homberg wist wel beter en besloot weg- en waterbouw te gaan studeren in Amsterdam. Na zijn studie 40 jaar geleden begon hij bij Dura. Niet als waterbouwer, maar als organisatie-assistent woningbouw. “De Deltawerken liepen op zijn eind.” 

‘De bouw is fantastisch’

Nooit heeft Homberg spijt gehad van zijn keuze. Of het nou bij Dura was, bij Thunnissen of bij ERA. “De bouw is fantastisch. Met elkaar iets maken. Recht voor zijn raap. Zeggen wat je vindt en dan schouders eronder. En het is absoluut geen dom werk. Als je ziet waar we technisch toe in staat zijn. Dat moeten we nog wel met z’n allen beter zien te delen.”

Hoe verover je de harten van jongeren? Homberg: “We moeten inzetten op doorstromingsmogelijkheden (duurzame inzetbaarheid van het personeel – red.) en nog beter vertellen en laten zien hoe fantastisch de bouwsector is. Dat laatste begint al bij het primaire onderwijs.”

Aandacht genereren voor het vak

De eerste stappen zijn volgens hem al gezet. “Zo krijgt iedereen die onder de bouw-cao valt, nu om de vier jaar een carrièregesprek met advies. En meerdere bouwbedrijven werken samen met lagere scholen om aandacht te genereren voor het vak. Een opleidingsbedrijf in Nijmegen wordt elke week bezocht door een andere klas. Jongeren kunnen daar ook daadwerkelijk dingen doen. Er is zelfs een 3D-printer.”

Zijn eigen kinderen kozen helaas niet voor de bouw. “Maar ik heb ook nog kleinkinderen”, lacht Homberg. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. “Of het nieuwe kabinet nog iets kan doen? Zeker wel. Maar dat antwoord laat ik graag in het midden tot 15 november.”Het Cobouw50 Café vindt dit jaar op 15 november plaats in Barneveld. Er zijn nog toegangskaarten verkrijgbaar. Aanmelden kan hier.

Reageer op dit artikel